Метаболизмът – това е обмяната на веществата. И както у вас всичко се „обменя“, така и вие се чувствате.

Враговете на нормалната обмяна на веществата са множество и с голяма част от тях вие се срещате ежедневно, без дори да го осъзнавате.

Кои са те, как изглеждат и как да се предпазите от тях?

Забавената обмяна на веществата представлява фактическо натрупване на мазнини. Трябва ли просто да се отпуснем, когато бързият и в добро състояние метаболизъм се превърне в стремително покачване на телесното тегло и затлъстяване.

На какво е необходимо да обърнем внимание, за да ускорим обмяната на веществата и да преустановим покачването на теглото?

Вреди разнообразието от захари

Те унищожават метаболизма и възпрепятстват отслабването.

Естественото и правилното ниво на хормоните започва да варира и да се наруша, поради неправилно подбраната храна. Енергийният център на всяка клетка на тялото, митохондрията се оказва натикана в ъгъла и неспособна да функционира, когато вие ядете бял хляб, макарони, картофи и различни видове храни от групата на бързо приготвените или „fast food“.

Прекомерната консумация на храни източници на прости въглехидрати увеличава интензивността на възпалителните процеси. Метаболизмът, ако си го представим като живо същество, оказва се със завързани ръце и крака и затворен в клетката, където не е способен да се противопостави на натрупването на мазнини.

Сънят и неговият недостиг

Сънят – е изключително важен компонент от естествения цикъл на дейност на тялото. Той понижава рискът и темповете на възпаление, спомага за по-бързото изгаряне на мазнините. Освен това, именно по време на сън се образува незаменимият за красотата хормон лептин, отговарящ за чувството за ситост.

Порочният кръг, който създавате, когато не спите достатъчно е недоспиване – ниски нива на лептин – силен глад – забавяне на обмяната на веществата. Когато не се наспивате, вие стимулирате образуването на хормона на глада – грелин.

Малко лептин, ниски нива на грелина – тогава се създават предпоставки за преяждане и съответно за наднормено тегло.

Стрес – на къде без него!

Постоянното напрежение способства за повишаването на нивата на стреса, чиято функция е мобилизация на всички сили на организма за избягване на опасността.

Изминали са милиони години и ние сме устроени по същия начин, по който и нашите прадеди живели тогава – ако ние очакваме неприятности, напрягаме мускулите си, за да се подготвим за незабавно бягство.

Ако нивата на кортизола са повишени продължително време, се активира механизъм за изгаряне на наличните захари в организма, което води и до натрупване на излишни мазнини. Но кортизолът „взема“ захарта не само от нашата храна. Той използва и гликоген, който също е необходим на мускулите.

Повишените нива на захар в кръвта стимулират освобождаването на повече инсулин и сладката двойка „инсулин - кортизол“ изпраща към мозъка сигнал, че е необходимо спешно въглехидратно презареждане.

В такива моменти започваме да изпитваме силна нужда от чипс, шоколад, макарони, вафли и всичко онова, което дава мигновена сила.

Какво помага за справянето с всички тези нападения?

На първо място, спортът. Ако 3 дни подред се занимават по 45 минути със спорт, в организма започва образуването в достатъчно количество на гама-аминомаслена киселина, която изпълнява функцията на един от най-важните отпускащи невромедиатори.

Съдържаща се в централната нервна система, тя ни кара да се успокоим и способства за понижаване на нивата на стреса.