Известен виц гласи, че родилните мъки са единственият начин жените да разберат как се чувства мъж с температура 37,2 градуса. Ако пък говорим сериозно, то всички жени имат различни спомени от раждането – от търпимо до непоносимо.

Защо има такива разлики в болезнеността при раждане

Възприятието за болка е нещо субективно. Често родилите жени сравняват своите усещания по време на контракции със силни менструални болки или спазми при диария, които нарастват вълнообразно. Последното и мъжете могат да разберат какво е по време на раждане, макар и продължителността да е много по-малка.

Едни жени при контракции чувстват болка ниско в корема, други в долната част на гърба. За някои контракциите са болезнени, за други просто дискомфортни.

Защо раждането е болезнено за жените

Родилната болка е свързана със съкращение на матката и разкриване на маточната шийка, а също с натиска на главата на плода на маточната шийка и костите на таза.

Доколкото степента на съкращение и динамиката на разкритие на маточната шийка при всички е различна, то и процесът протича индивидуално. Последствие от това е, че усещанията също се различават.

Контракциите са различни – тренировъчни, подготвителни и същински родилни. В последния случай тяхната честота, продължителност и интензивност постоянно нарастват. Това е необходимо за разкриване на маточната шийка и постепенно придвижване на детето по родилния канал.

Може ли предварително да се каже колко болезнено ще е раждането

С точност не може да се каже какви усещания ще изпитва по време на раждането бъдещата майка, но има фактори, които увеличават риска от това раждането да е болезнено. Сред тях са:

  • Износването на голямо бебе – в този случай роля играе несъответствие на размерите на плода и таза на родилката.
  • Неправилно положение на плода.
  • Високо ниво на тревожност – страхът и неувереността могат да увеличат неприятните усещания.
  • Дисменорея, тоест болезнени усещания – съществува версия, че в основата на дисменореята е усиленото образуване на простагландини – вещества, които стимулират съкратителната активност на матката.
  • Първо раждане – макар и при повторно раждане контракциите почти веднага да стават интензивни, родилките ги понасят по-леко. Това е свързано с факта, че раждащата за първи път жена не знае какво я очаква, и се настройва за максимално неприятни усещания.
  • Млада възраст – младите бъдещи майки по-често се поддават на паника и по-рядко сериозно се готвят за раждането – усвояват дихателна гимнастика, техники за релаксация и т.н.
  • Хоризонтално положение в началния етап на раждането.

Как могат да се намалят болезнените усещания

Съществуват няколко начина, които могат да направят раждането по-малко болезнено.

Ефективни дихателни упражнения, активно поведение при раждането или ходене, а също и всякакви техники, способстващи за отпускане.

Днес има достатъчно много училища за бъдещи майки, където подробно обясняват как правилно се диша по време на контракции и при родилните напъни, а това са напълно различни техники. При следване на съветите на специалисти, можем да се успокоим и да осигурим на детето достатъчно количество кислород.

Ако при раждането присъства и половинката, то за намаляването на болезнеността способства галенето или лекият масаж.

При наличие на съответните условия в родилното отделение, може да се вземе топъл душ или да се направи вана.

Разбира се, преди началото на раждането трудно може да се определи какъв способ ще е най-подходящ за вас. Важно е да се помни, и това също трябва да ни дава кураж и да ни ободрява, че раждаме в съвременен родилен дом, където във всеки един момент може да се приложи упойка.

Днес нивото на медицината и технологиите позволяват на жените да разчитат на раждане без мъчителни болки.

За намаляване на болезнените усещания според съвременните проучвания и стандарти помага раждането в седнало положение.

С цел удобство на медицинските специалисти до преди няколко години жените по време на родоразрешение бяха в полегнало положение, но по-естествена и физиологична поза е тази в седнало положение.

Данни от последните проведени проучвания показват, че така раждането е с по-кратка продължителност и болезнените усещания са по-малко и по-търпими.