Предположенията, че есента у нас може да е много тежка, както и следващата я зима, най-вероятно няма да се сбъднат, това разкри пулмолог пред една от националните телевизии.

Интензивните сега са по-малко, но докога ще е така

Според д-р Анна Бенова повече от успокоителен е фактът, че в държавите, в които се отчитат нови пикове на COVID-19, се наблюдава паралелно намаляване на заболелите, които стигат до интензивни отделения, както и на случаите на летален изход.

Ограничителните мерки, които повечето хора вече свикнаха да спазват, ще способстват и за по-бавни темпове на разпространение и на обикновения грип.

Според д-р Бенова, въпреки че от началото на пандемията изминаха повече от 6 месеца, съвсем не е ясно какви са дългосрочните последствия за организма след прекарана тежка инфекция.

Все пак тя посочи, че тази опасна верижна имунна реакция е сравнително рядко срещано явление и е при малък брой от заразените.

По тази каскадна имунна реакция COVID-19 наподобява до голяма степен и върлувалият в края на и след Първата световна война, тъй като може да повали и съвсем млади хора, както това се случи с младежа от Велико Търново.

Кога могат да възникнат дългосрочни последствия от COVID-19

Засега наблюденията и на родните пулмолози са, че при тежко протичане на COVID-19 пораженията върху белите дробове остават за по-продължителен период от време.

Неизвестен остава и отговорът на въпроса защо при някои остават дългосрочни увреждания на белите дробове, а при други това съвсем не е така.

Предстои да се провеждат изследвания в тази насока и затова сега боравим само с предположения, които се базират на опита.

Сърцето също може да пострада от COVID-19, възможно е да даде отражение и върху него след оздравяването.

Когато е прекарана тежка форма на коронавирусна инфекция организмът се изтощава до краен предел и ако през летния сезон слънцето можеше да голяма степен да компенсира липсата на енергия с директни дози витамин D, то през предстоящия сезон, това ще става все по-трудно.

Фактът са първите захлаждания, мрачни дни, които ограничават възможностите за излагане на слънце, а студът е благодатна почва за възникване на белодробни възпаления.