Колкото повече остаря човек, толкова по-голяма става вероятност от не едно, а от няколко заболявания.  И за всяка от тези болести е необходимо да се приемат определени препарати.

В резултат домашната аптечка постоянно нараства и все повече заприличва на склад. Появяват се нови опаковки и тубички, разработват се сложни схеми за прием, закупуват се специални поставки за съхранение на множество таблетки.

Рано или късно можем да се объркаме и да забравим от кои лекарства сме пили.

На повечето хора им омръзва да контролират тази система, и просто прекратяват терапията, или прием на таблетки само при необходимост.

В случая с някои заболявания, например, хипертонична болест, това може да доведе до влошаване на състоянието. Сега активно се използват комбинирани препарати, съдържащи се в своя състав едновременно няколко ефективни вещества.

Какви са предимствата и недостатъците на подобно лечение

Комбинирани препарати – какво е това

Трябва да е ясно какво представляват тези средства и по какъв начин те работят. Комбинирани препарати – това са лекарства, съдържащи фиксирани дози от 2 и повече активни вещества, спомагателните компоненти не се отчитат.

Съчетават се помежду си по такъв начин, че да допълват или да усилват действието си. Понякога един компонент може да намали нежеланите реакции, възникващи при прием на втория като монотерапия.

С течение на времето пазарът на подобни препарати се разшири все повече и повече.

Намериха своето приложение в най-различни области на медицина:

  • Кардиология – съчетание на диуретици и инхибитори на ангиотензинпревръщащ ензим;
  • Дерматовенелорогия – антибиотици + противогъбични средства + кортикостероиди;
  • Гинекология – всички известни комбинирани орални контрацептиви;
  • Инфекциозни заболявания – препарати против ХИВ – съчетание на 2 инхибитора на обратна транскриптаза, остри вирусни инфекции – комбинирани средства, съдържащи аналгетик, противовирусно средство, антихистаминен компонент и ангиопротектор.

Предимства на комбинираната терапия

Съществуват различни мнения по повод приложението на тези препарати. Но не трябва да се отричат предимствата както за пациенти, така и за лекари. Към основните предимства са:

Удобство при приложение

Какво е по-лесно и по-бързо – една таблетка или две в различно време? Какво е по-удобно да носим със себе си – един блистер или купчина опаковки с лекарства?

Отговорът е очевиден. През 2007 г. учени от Университета Йорк в Америка провеждат изследване, целта на което е сравнението на показателя на прием на комбинирани лекарства и монопрепарати – с една активна съставка.

Установява се, че тези, които приемат комбинирана терапия, е с 26% е по-вероятно да приемат лекарствени средства, тъй като това е било по-удобно.

Висока ефективност

Доказано е, че комбинираните препарати са много по-ефективни в сравнение с монотерапията. Например, съчетаните средства за лечение на артериална хипертония въздействат едновременно на няколко патогенетични механизми, като така се понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Увеличаване на продължителността на прием на препарати

Това е много важно при лечение на хронични заболявания, които подлежат на постоянно наблюдение – ХИВ-инфекция.

През 2008 г. учени от университета Пенсилвания си задават въпроса, влияе ли схемата на лечение на продължителността на приема на препарати.

В рамките на изследването се установява, че тези, които приемат не повече от 3 таблетки на ден, продължавали да ги пият много по-дълго, отколкото тези, които приемали по 6.

Основни недостатъци на комбинираните препарати

Един от съществените минуси на тази терапия е високата цена на лекарствата. Създаването на наистина ефективни и комбинирани препарати – това е наистина много сложен и скъпоструващ процес.

Не е възможно просто да се вземат 2 вещества, да се смесят и да се получи ново средство. Много е важно да се отчитат възможните лекарствени взаимодействия, безопасност, канцерогенност, токсичност и мутагенност на полученото съединение.

При използване на преди това непроучени вещества е необходимо провеждането на редица клинични изпитвания. Едва след това препаратът може да се пусне на пазара и да се появи в аптеките, откъдето да се закупи.

Още един недостатък е възможното усилване на страничните ефекти. При някои пациенти на фона на прием на комбинирани препарати малко по-често се проявяват странични ефекти, описани в листовката на лекарственото средство.

Предполага се, че това е свързано с различна скорост на метаболизма и времето за отделяне от организма на различните активни вещества.

Също тези средства невинаги могат да бъдат приспособени за нуждите на конкретния пациент. Комбинираните препарати съдържат определена доза активни вещества, които са с усреднен характер.

И ако при използване на 2 различни лекарства трябва да се повиши или да се понижи дозата на необходимия компонент, то комбинираната терапия ще направи този процес невъзможен.

Предстоят още множество изследвания в областта на създаването на комбинирани лекарствени препарати, затова най-вероятно тези недостатъци ще бъдат преодолени с усъвършенстването на технологиите.

Във времена на пандемия ще бъде насочен огромен финансов ресурс към фармацевтичната индустрия, което по всяка вероятност ще доведе и до редица подобрения.

Към момента обаче изглежда, че недостатъците на комбинираните лекарства трудно могат да бъдат преодолени.

Може би точно за тези, които имат най-много нужда от тях, няма да са подходящи, тъй като няколко хронични заболявания едновременно променят целия метаболизъм на тялото и съответно се повишава значително риска от множество странични ефекти.

Кой има нужда от комбинирани препарати

Не може да се отрече, че терапията с комбинирани средства има както предимства, така и недостатъци. В повечето случаи показанията се определят от лекар, като се отчитат и индивидуалните особености.

Комбинираните препарати могат да се назначат при следните ситуации:

  • Допълнителна терапия за хора, на които не помагат по-рано изписаните лекарства;
  • Заместваща терапия за тези, които приемат 2 и повече препарата;
  • Начална терапия за болни, които преди това не са били на лечение.

Комбинираните препарати е по-удобно да се приемат, по-лесно е да се носят при пътуване, а също и често са по-ефективни, отколкото монотерапията.

Напълно е възможно много скоро една таблетка да замени цяла шепа хапчета за всеки човек.