От последно изследваните проби за наличие за коронавирус само 1 е положителна, това стана ясно от брифинга на оперативния щаб.

Един нов случай и удължаване на противоепидемичните мерки

Във връзка с изтичащите противоепидемични мерки на 29 март, от оперативния щаб предстои да предложат тяхното удължаване до 12 април.

И малко по-късно бе издадена заповед на здравния министър, с която ресторанти, барове и кафенета остават затворени до 12 април.

Изключение се допуска единствено за фирмите, в които се разплащат битови сметки в големите търговски центрове и МОЛ-ове.

В препоръката е включено още и да не се изброяват държави, пристигането от които да изисква поставянето под карантина. Така всеки, който влезе в България от чужбина ще бъде поставян под задължителна карантина.

За чужденци също да отпадне забраната да влизат в България, като понятието рискови държави се предлага също да бъде премахнато.

С изискването обаче, който влезе у нас гражданин на чужда държава, ще бъде поставян задължително под 14-дневна карантина.

Ще следва и да декларира къде точно ще прекара следващите 14 дни и ще бъде проверяван от органите на МВР, кметът на съответното населено място също ще бъде уведомяван.

Чужденец по смисъла на българското законодателство е лице, което е гражданин на държава извън ЕС. За гражданите на други държави членки на ЕС няма забрана за влизане у нас и понастоящем, но се поставят под задължителна 14-дневна карантина.

Хоспитализираните във ВМА искат да си тръгват

От щаба обявиха, че 8, хоспитализирани във ВМА, желаят да бъдат възможно най-скоро изписани, но резултатите от техните изследвания показват, че все още не са се изчистили от вируса.

Отново бе повдигнат въпроса дали трябва да се носят маски, като от щаба отговориха, че те следва да са задължителни за тези, които са разболели без значение от какво – настинка, грип или друга дихателна инфекция.

Тяхната основна функция е да възпират разпространението на капчиците течност, които се отделят от носа и устата от болния и съответно могат да станат причина за заразяване и на здрави хора.

Здравните работници – лекари, медицински сестри, специалисти по здравни грижи, следва да носят маски, дори и да са здрави, според оперативния щаб, тъй като те работят в среда, в която има много хора и във всеки един момент могат да бъдат заразени.

От оперативния щаб все пак посочиха, че маски могат да носят и здрави, но те не са защитени на 100%. Както стана ясно и най-качествените маски с най-висока степен на защита филтрират до 98% от въздуха, който вдишваме.

4-ма в тежко състояние в УМБАЛСМ „Пирогов”

Единственият нов заразен от пробите, изследвани вчера следобед, е от София. Не е ясно как е станало заразяването с коронавирус, но не попада в кръга на контактните лица на останалите над 200 болни от COVID-19 в София.

От щаба поясниха, че от Пета градска болница в София, в която бе установен случай на заразен, не е постъпвало протестно писмо. В лечебното заведение са извършвани мероприятия във връзка с предотвратяване на епидемия.

По отношение на хоспитализираните в УМБАЛСМ Пирогов от щаба поясниха, че от общо 11 – 4-ма се е наложило да бъдат интубирани, тяхното състояние се оценява като тежко.

Единият от тях е в много тежко, като прогнозите на лекарите са неблагоприятни. Във ВМА двама от хоспитализираните са в по-тежко състояние и дишането им е много затруднено и са на прага на дихателна недостатъчност.

Според оперативния щаб от 11 заразени с коронавирус у нас са установени 2, което показва сравнително добри резултати според математическите модели на биолозите от НИМХ.

Към момента се изследват достатъчно проби на хора, които се преценяват като рискови – върнали се от чужбина със симптоми, контактни със заразени.

Не е необходимо на всички да се дават безплатни тестове, а такова нещо не е правено никъде по света, дори и в Китай.

Предстои разработването на стратегия или ръководство за хората, които са с положителни проби за вируса или пък са в болница, но в добро състояние кога трябва да се приберат у дома и кога трябва да стане изследването, което да потвърди, че са изчистени от вируса.