В хода на 10-годишно мащабно изследване австралийски експерти беше доказана ползата от ябълките за здравето и за увеличаване на продължителността на живота.

Учените установили, че за предотвратяване на риска от настъпване на ранна смърт е необходимо всеки ден да се консумират ябълки.

Полезните свойства на тези плодове били открити в рамките на експеримент, проведен от австралийски експерти от CSIRO /Публично обединение на научни и промишлени организации/.

Наблюдението на доброволците продължило 10 години, което било провеждането от екип от учени под ръководството на професор Мени Нокс. Авторите на изследването доказаха, че ябълките са най-полезните от множеството достъпни на човека плодове.

Ползите за здравето от консумацията на този плод се обясняват от съдържащите се в него големи количества полифеноли. Тези съединения са най-мощните антиоксиданти, те способстват за надеждната защита на клетките на организма от въздействието на свободни радикали, които според някои теории, ги увреждат /клетките/.

Следва да се отбележи, че негативното въздействие на свободните радикали е една от причините клетките да се видоизменят и да се превръщат в ракови.
Освен това австралийските учени доказаха, че полифенолните вещества в състава на ябълките притежават свойствата на пребиотици, необходими за нормалната функция на храносмилателната система.

По този тези вещества значително могат да забавят растежът и развитието на патогенната чревна микрофлора.
Учени отбелязват, че благоприятният ефект на полифенолните компоненти, установен при анализа на състоянието на кръвоносните съдове, тонусът, на които се поддържа при приема на тези вещества.

Ябълките също способстват за забавянето на темповете на отлагане на холестерола, което на свой ред спомага за понижаване на риска от атеросклероза и от болестта на Алцхаймер.

Ръководителят научния проект, професор Мени Нокс , посочва, че полифенолните съединения са необходими на организма за профилактика на заболяванията – „Те могат да играят роля при намаляването на риска от развитие на диабет. И като се има предвид, че полифенолите се явяват отлично профилактично средство срещу астма и алергии, то ябълките са просто безценни.“

В доклада на изследователите се описват и особеностите на режима на хранене на австралийските дълголетници. Учените също така припомнят, че в Австралия се наблюдават доста високи нива на смъртност поради онкологични заболявания. Сред причините за разпространение на онкологични патологии се сочат характерните особености на климата.

Въпреки това хората, които редовно употребявали ябълки, достигали над 80-годишна възраст.

Като допълнение, следва да се отбележи, че по-рано през тази година изследване, проведено от учени във Великобритания откри връзка между употребата на плодове и рискът от възникване на сърдечно-съдови заболявания.

Изследването било проведено с доброволци, които били разпределени в 2 групи. В първата били тези с прекаран вече инфаркт, а във втората били тези с висок риск от настъпване на това състояние. При това от участниците от първата група като профилактична мярка бил употребяван статин - препарат, който понижава нивото на холестерола в кръвта.

На доброволците от втората група с профилактична цел били давани ябълки. Резултатите от проведеното изследване показали, че ефектът от тези плодове не бил по-лош от скъпите лекарствени средства.

При двете групи доброволци се наблюдавало понижаване на холестерола в кръвта.

При това за постигане на положителен резултат, било достатъчно включването на само 2 ябълки дневно. Една средно голяма ябълка съдържа в кората си 3.4 грама растителни влакна, а това представлява 10% от дневно необходимото количество от тези хранителни вещества.