Чесънът е растение чудо, което се използва от 6000 г. и най-важното е, че лекува високото кръвно налягане.

Повечето заболявания се развиват, защото човекът върви срещу природните закони на живота, подлагайки се на стрес, злоупотребявайки с алкохол, като пуши цигари, води заседнал начин на живот.

В резултат на всички тези фактори той затлъстява. Но въпреки всички тези свои „прегрешения“ той може да пребегне до използването на билки и подправки за лечение на заболявания.

Обикновено тези билки и подправки не причиняват странични ефекти, а и дори се смята, че употребата им допринася за увеличаване на продължителността на живота.

Чесънът /Allium Sativum/ е една такава невероятна билка, която се използва от над 6000 години. Целебни свойства притежава преди всичко луковицата на растението.

Своеобразният силен чеснов мирис се дължи на съдържащите сяра съединения или на летливото масло, познато като алицин.

Как чесънът контролира кръвното налягане?

Чесънът, освен, че регулира кръвното налягане, се използва и при множество други заболявания. Целебното растение притежава антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства.

Също така се използва за лечение на алергии или сенна хрема, херпес, слънчеви изгаряния, сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза и високи нива на холестерола.

Чесънът също е противотуморна храна и е ефективно лекарствено средство при коремен тиф, синузит, ларингит и пневмония, грип и други респираторни заболявания.

Целебното растение е и силен спазмолитик като облекчава спазмите на малките артерии и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Чесновата луковица се използва и за лечение на ревматизъм и е природно противопаразитно лекарство. Целебното растение е познато и като инсектицид, предпазва от болести и увеличава силата и производителността на човека.

Препоръчително е да се консумира български чесън. Избягвайте да купувате китайски чесън, тъй като по-голямата част от почвата в КНР е замърсена и съществува голяма вероятност целебното растение да е замърсено с тежки метали, които вие бихте могли да погълнете.

За разлика от китайския чесън луковицата на българския са по-малки. А и търговците по закон се задължени да изискват от производителите сертификат за произхода на стоката и етикетиране на нейната опаковка.

Затова е препоръчително да четете етикетите на чесъна, който купувате като съблюдавате произхода му да е България.

Хипертонията се подразделя на две форми:

• Есенциална или първична – повишеното кръвно налягане не се дължи на друг болестотворен процес в организма;

• Вторична – резултат от прогресията на друго заболяване най-често на бъбреците и на сърцето.

Факторите, които обуславят първичната или есенциалната хипертония - повечето от тях са свързани със съвременния начин на живот като например:

• Стрес и напрежение – в забързания свят, в който живеем, постоянното излагане на силен стрес е сред основните причини за повишаване на кръвното налягане. Хипертонията по-често срещана при по-амбициозните хора, тези които се стремят към постигането на по-високи резултати.

• Тютюнопушене – никотинът и тютюнът в цигарите способстват за повишаване на кръвното налягане.

• Затлъстяване – то е основният фактор за увеличаване на кръвното налягане. Това е така, защото сърдечният мускул трябва да изпомпва повече кръв, за да отговори на нуждите от кислород и хранителни вещества на увеличения размер и количество на клетките на мастната тъкан.

• Прекомерен прием на сол – способства за задържането на повече течности, което затруднява сърдечната функция, поради необходимостта от по-голям интензитет на изпомпване на кръвта, което е и причината за хипертонията.