Почти всеки от нас неведнъж се оплаквал, че има „камък на сърцето“ , и неведнъж сме слушали призива „да приемаме всичко прекалено присърце“.

Но рядко който и да е от нас се е замислял за това, че този вид изключително силни емоционални преживявания могат да станат причина за заболявания.

Освен това, нерядко ни учудва фактът, че инфаркт на миокарда получават напълно успешни, далеч още не стари хора, включително и такива, водещи здравословен начин на живот. Оказва се, че за такава диагноза не е имало никакви предпоставки.

В повечето случаи исхемичната болест на сърцето, стенокардията и атеросклерозата се отнасят към групата на психосоматичните заболявания, тоест към тези заболявания, които възникват при определена група хора.

През 1959 година американските кардиолози Рей Розенман и Мейер Фридман, наблюдавайки пациенти с исхемична болест на сърцето /ИБС/ с усложнение инфаркт на миокарда, описали така наречената коронарна личност.

Учените определили 3 основни групи такива хора в зависимост от тяхното поведение – към първата се отнасят сдържаните в жестовете и мимиките си хора. Те рядко се ядосват, но ако все пак това се случи, дълго време не могат да се успокоят.

Втората група – това са хората, които добре умеят да крият своите чувства, но преживяват всичко вътрешно.

В последната група са тези, които са свикнали бурно да изразяват своето отношение към всичко, което се случва. Те са общителни, активно жестикулират, говорят силно и се смеят. Те често се сриват, започват да ругаят, но са много отстъпчиви и бързо забравят причините за своята злоба.

Въпреки това всички те са честолюбиви, враждебни, раздразнителни, пристрастени към работата, свръхотговорни, намират се във вътрешно напрежение, живеят с чувството, че постоянно времето ги притиска, стремят се да ръководят и доминират, винаги да бъдат забележими от околните, да не остават в сянка.

В съвременния свят, в който особено се цени работата и успеха, такова поведение се счита за нормално. Такива хора не са способни пасивно да „предлагат“ себе си, те са длъжни със своята активна дейност да доказват своето превъзходство и своята ценност.

Индекси

Според неофициални данни, разпространявани от водещи специалисти в областта на кардиологията, в България всяка година инфарктът на миокарда е причина за смъртта на около 6000 хиляди души и по този показател страната ни е на едно първите места в Европейския съюз.

В САЩ 500 хиляди души умират от усложнения на ИБС. 1 милион инфаркта биват регистрирани за година.

Нещо познато да ви се струва това? В преследване на „американската мечта“ – ръководни длъжности с всички прилежащи ѝ предимства както материални, така и психологически, все повече хора придобиват чертите на „коронарна личност“.

До неотдавна се смяташе, че заболяванията на сърцето – са предимно мъжки патологични състояния. Но в САЩ сред умиращите от сърдечни заболявания 53% са жените.
Действително, инфарктите засягат мъжете 10 години по-рано от жените.

Това се обяснява с факта, че половият хормон естроген, който се синтезира в женския организъм, повишава нивата на „добрия“ холестерол, защитавайки по този начин коронарните им съдове. Когато настъпи периодът на т.нар. менопауза, жените загубват това свое предимство.

Започвайки от този момент и до навършването на 65-годишна възраст опасността от инфаркт за мъжете и жените е еднаква. А след 65-годишна възраст рискът от инфаркт при жените е много по-голям, отколкото при жените.