Цитонамазката или ПАП тест се назначава на жени при гинекологичен преглед с цел установяване на патологични клетки в шийката на матката. При липса на лечение тези клетки могат да предизвикат рак на шийката на матката.

„Негативният“ или „нормалният“ резултат на цитонамазката означава липса на аномални клетки, в този случай няма необходимост от други изследвания до следващия медицински преглед. „Положителният“ или „аномалният“ резултат от ПАП теста насочва към потенциален проблем.

На първо място следва да запазите спокойствие. Повечето жени, когато узнаят за положителния резултат от ПАП теста, го приемат прекалено тежко. Въпреки това причина за това няма.

В повечето случаи положителният резултат от теста не означава наличие на рак на маточната шийка. Следва да обсъдите с вашия гинеколог за допълнителните методи за изследване за откриване на причините за положителния ПАП тест.

Какви са причините за положителния резултат от цитонамазката?

Те са множество. Лекарят може да ви съобщи, че в ПАП теста са установени „атипични плоски клетки с неопределено значение“ или „плоскоклетъчна интраепителна лезия“, или „плоскоклетъчен рак“ или „клетки на аденокарцином“.

Какво означават тези резултати?

• Атипичните плоски клетки с неопределено значение (ASCUS) са клетки на маточната шийка, които не изглеждат нормално, но не е задължително да бъдат признак на рак или предрак.

• Плоскоклетъчна интраепителна лезия – това са клетки на маточната шийка, които могат да бъдат признак за наличие на предрак .Такъв резултат се съпровожда със степен на риска от ниска до висока, което е признак на това, че скоро от тези предракови клетки може да се появи рак.

• Атипични жлезисти клетки – това са жлезисти клетки – клетки на маточната шийка, които образуват слузта на маточната шийка и на матката, които нормално не се установяват. Въпреки това не е задължително те да бъдат признак за наличие на рак или на предрак.

• Плоскоклетъчните ракови клетки са вече признак за наличие на рак в маточната шийка или във влагалището. Наред с аденокарцинома – това е един от най-сериозните резултати на цитонамазката.

• Клетките на аденокарцинома свидетелстват за възможен рак на жлезистите клетки. Наред с плоскоклетъчния рак – това е един от най-сериозните резултати от ПАП теста.

Съществуват множество фактори, които могат да доведат до появата на анормални клетки в маточната шийка.

Не следва да се обръща прекалено голямо внимание на положителния резултат от ПАП теста – много жени получават фалшиви положителни резултати от ПАП теста и също така има и много такива, които имат клетъчни изменения на шийката на матката, несвързани с рака.

Инфекции, възпаление и изменения, свързани с менструалния цикъл, могат да доведат до положителни резултати от ПАП теста.

Препоръчително е след като получите резултатите от цитонамазката да си запишете час за преглед при гинеколога ви. Не следва да го отлагате.

• Някои жени много преживяват и се боят да узнаят резултатът от изследването, което са си направили и пропускат поради това посещението при гинеколога. Узнаването на резултата може и да е страшно, но следва да отлагате прегледа при лекар.

Припомняйте си, че положителният резултат от ПАП теста не е задължително да свидетелства за наличие на рак. И дори да е така ранното започване на лечение може да бъде от решаващо значение.

• Това е важно, за да можете да обсъдите резултатите с вашия гинеколог, помолете лекаря да ви ги обясни на разбираем за вас език.