Жена, част от екипажа на кораб, плаващ под флага на Малта, е сигнализирала РЗИ Варна, че е с висока температура и сходни на грип симптоми.

Подозрение за коронавирус тегне над Варна, разкрива се връзка с Италия

След сигнала РЗИ поставя плавателният съд, който се намира в кораборемотния завод във Варна, под карантина, докато излязат резултатите от пробите на всички моряци и членове на екипажа.

Съгласно дадените предписания от РЗИ до пристащните оператори, във връзка с изпълнение на препоръките на Националния оперативен щаб, плавателни съдове се допускат до български пристанища, ако преди това са плавали в рискови територии, съгласно утвърден списък, след изтичането на 14-дневен карантинен период.

В списъка към момента са държавите – Китай и прилежащите територии – Хонконг и Макао, Италия, Иран и Южна Корея.

За кораба, който превозва автомобили, 14-дневният карантинен период е изтекъл още на 6-ти март, и затова е допуснат да навлезе в пристанище Варна.

Екипажът не е напускал кораба, а до излизането на резултатите ремонтните дейности са прекратени.

Разкри се връзка с Италия при жената, починала от коронавирус

Председателят на оперативния щаб обяви, че мъжът, чиято жена почина вчера, вследствие на усложненията на COVID-19, е с влошаващо се състояние и в момента се определя като критично.

Наложило се е да бъде интубиран през нощта и към момента лекарите не смеят да дават прогнози за състоянието му.

По последна информация разпространена от медиите, дъщерята на двамата заразени съпрузи се завърнала наскоро от Италия, тъй като работела там.

Семейната къща на съпрузите е в село Василовци, община Брусарци, а в София, където са хоспитализирани, са били на гости на своя син.

От РЗИ Монтана са предприели спешни мерки за дезинфекция на дома на семейството, както и за недопускане разпространение на вируса в общината. Не е ясно дали дъщерята, завърнала се от Италия, е изследвана за COVID-19, тъй като в селото на съпрузите в община Брусарци не я познават.

Споменава се и за юбилей на брата на мъжа в тежко състояние, на който той и неговата съпруга са присъствали, всички контактни с двойката лица следва да бъдат открити и изследвани.