По време на проведения брифинг на Националния оперативен щаб стана ясно, че новите потвърдени случаи от днес са по-малко от вчера и са 11, така общият им брой от началото на епидемията от COVID-19, вече надхвърля 90.

50-годишен, върнал се от Англия, първи заразен в Смолян

Първи случаи са регистрирани в Смолян и в Търново, при 50-годишен мъж, който се е завърнал наскоро от Англия, и който е без постоянен адрес в града.

Дори бе съобщено, че е обиколил целият град, след като се е върнал от рискова държава. Отишъл е да се подаде документи за паспорт в службата в града.

Мъжът не е имал симптоми, но основанията да бъде подложен на тест са епидемиологични, тъй като е завърнал наскоро от рискова държава.

Заради потвърждаването на положителната проба се налага и служителите в паспортната служба в града да бъдат поставени под карантина, тъй като са контактни лица.

Председателят на оперативния щаб обяви, че Турция е затворила границата си преди минути, тъй като броят на болните в страната вече наближава 100, днес общият брой на потвърдените случаи в югозападната ни съседка достигна 98.

В Търново болният от COVID-19 е хоспитализиран в инфекциозна болница, въпреки това състоянието му не е тежко, но е преценено от личния лекар, че се нуждае от болнично лечение.

Хоспитализация при COVID-19 – какви са критериите

Професор Мутафчийски припомни какви са критериите, при които се налага хоспитализация и които бяха обявени със Заповед на здравния министър.

Уведомява се личния лекар по телефона, а при липса на такъв се търси връзка с РЗИ, отговаряща за съответната област, който преценява дали състоянието налага хоспитализация.

В последния случай се организира специализиран транспорт до най-близкото лечебно заведение, в което има инфекциозно отделение или в инфекциозна болница.

От оперативния щаб се оплакаха, че ВМА е препълнена от хора, които са с възпалено гърло, внушили са си, че е възможно да са се разболели от COVID-19.

На проведената по обяд среща при президента председателят на оперативния щаб даде разяснения относно бързите тестове за коронавирус.

Определи ги като ненадеждни и не се използват никъде в Европа, тъй като има вероятност от 20% както от погрешно положителни, така и от неверни отрицателни резултати за COVID-19.

Това в единия случай може да доведе до ненужно натоварване на болниците и поставяне под карантина на съответните лица.

В другия случай отрицателен тест на фона на COVID-19 ще доведе до допълнително разпространение на вируса.

Допълнителна информация бе дадена за ски учителя от Банско, който е настанен в Окръжната болница в Ловеч с пневмония.

Установени са всички 20 лица, в които е бил в контакт, и предстои да им бъдат направени тестове, резултатите от които предстои да бъдат обявени.

Какво се случва в Италия, намаляват ли новите случаи с COVID-19

В съседна Румъния се отчита нарастване на броя на заболелите от COVID-19 и те са близо 30 за деня.

В Италия не са обявени новите случаи за деня, но се появи информация, че след 15 дни карантина няма нито един заболял в Ломбардия. Испания плътно върви зад Италия по брой на заболелите, които вече са над 13 000.

Има индикации, че може в Италия, поне в северната част на страната, най-засегната от коронавируса, пикът на пандемията е преминал. Прогнозите са обаче, че нарастването на броя на болните ще продължи поне още седмица, на 25 или 26 март, трябва да бъде достигнат пик на епидемията.

Поставянето под карантина влезе в сила преди 8 дни за цялата страна, затова трайни положителни резултати могат да се очакват не по-рано от седмица от днес.

След това вече ще може да се направи анализ, дали поставянето на цялата държава под карантина е имало ефект или не. Може би в началото на април вече ще е окончателно ясно.

Това означава, че при изтичането на заповедта за обявяване на противоепидемичните мерки у нас, пикът в Италия трябва да е отминал.

По-всяка вероятност това няма да е достатъчно и по-строгите противоепидемични мерки ще бъдат удължени и у нас.