Как да измием хладилника така че да не се превърне в източник на зараза и какво да използваме?

Знаем за много мръсни места у дома, които старателно почистваме, но често забравяме за най-важното.

Защо е толкова важно да почистваме хладилника при коронавирус пандемия

Вирусите „се чувстват” отлично при ниски температури. Изследванията показват, че различните типове коронавируси могат да оцелеят в хладилник до 9 дни.

Предполага се, че уханският вирус също издържа толкова, а при минус 18 градуса може да оцелее с години.

Други патогени също могат да обитават рафтовете с хранителни продукти, сред тях са провокатори на дихателни, чревни и дори пикочно-полови заболявания.

По друг начин не може и да бъде, тъй като редовно носим от супермаркета продукти и ги слагаме в хладилника, които е възможно да са пипани от десетки и дори и от стотици хора.

Макар и сега да няма данни за предаване на вируса непосредствено чрез храната, това не означава, че не трябва да бъдем внимателни.

Възможно е, без да искаме да си потъркаме очите или носа след контакт със заразен хранителен продукт.

Почистването на хладилника – не по-малко от веднъж месечно

Профилактична мярка е миенето на хладилника поне веднъж месечно. Сега е най-подходящо време да го направим. За това са ни необходими:

  • Почистващо средство – FDA препоръчва за борба с коронавирусната инфекция да използваме средства, които да отговарят на критерия EPA. Обикновените битови разтвори също са достатъчно ефективни, ако въздействат на повърхността не по-малко от минута. В краен случай може да измием рафтовете на хладилника със сапун или да ги забършем с етилов спирт.
  • Гъба;
  • Хартиена салфетка или плат за подсушаване;

Когато сме готови, можем да започнем:

  1. Спираме хладилника, изключваме го от електрическата мрежа и изваждаме от него всички хранителни продукти;
  2. Изхвърляме всичко развалено, тъй като то представлява идеална среда за живот на патогенни микроби;
  3. Свалете всички рафтове и извадете всички кутии и след това ги измийте в гореща сапунена вода или както миете съдовете. Това може да се направи в кухненската мивка или ако е твърде малка във ваната, разбира се, ако разполагате с такава. Третият вариант е да се използва леген.
  4. Много внимателно измийте всички съдове в хладилника, особено тези, в които се е съхранявало нещо, което не е било прясно и е било започнало да се разваля.
  5. Обработка на хладилника с почистващо средство – от вътрешната му страна, стойки за рафтове, дръжки на врати. Почистването трябва да става отгоре надолу, за да не се стича мръсотията по вече почистените места.
  6. След това хладилникът се забърсва с кърпа или с хавлия, след това се поставят стойки, рафтове, кутии и обратно.
  7. Върнете хранителните продукти обратно, направете внимателен преглед – дали са свежи. Буркани, бутилки, контейнери и пакети могат предварително да се натъркат със спиртен разтвор.

Тази процедура следва да се повтаря минимум веднъж на 30 дни, и така ще намалим риска да се заразим от хранителните продукти, макар и те да не са сред най-рисковите за коронавирус.

Защо трябва да направим основно почистване на дома точно сега

Изследвания показаха колко време коронавирусът издържа на различните повърхности, но не стана ясно колко оцелява на различни хранителни продукти.

По време на пандемията не трябва да се забравя и за почистването на шкафовете у дома, където се съхраняват хранителни продукти.

Започналото затопляне на времето може да доведе до бързо разпространение на различни видове пеперуди и мушици от различни пакетирани продукти. Затова е желателно да направим ревизия и на тях.

Наближава и Великден, а по това време на годината се прави традиционно основно почистване на дома, което ще благоприятства за подобряване на микроклимата в помещенията, в които напоследък прекарваме една значителна част от времето си.

В градовете е най-тежко и особено за възрастните хора, които са трудно подвижни, затова е важно да се поддържа чистотата на жилищните помещения, тъй като това подсилва имунитета и на белите дробове, създава се щит срещу заразяване.