Началото на пролетта, след макар и меката зима, се очаква с нетърпение от почти всички нас – и от физическа, и от психологическа гледна точка.

Дебелите якета, шапки, шалове и тежки обувки вече са ни омръзнали на всички, макар и тази зима да имаше доста топли дни, при които температурите надхвърляха 15 и дори 20 градуса.

Тялото и душата искат топлина и повече светлина, времето вече се променя, и повечето от нас са нетърпеливи по-бързо да приветстват пролетта.

По това време рискът да се разболеем е доста висок. Първо, на организма не му достигат сили, всички бързат да свалят от себе си зимното „снаряжение”.

Как правилно да преживеем преходния сезон и да не натоварваме допълнително организма?

Коварен преход – как да избегнем разболяване в края на зимата

Едно от основните неща, които се споменават с наближаването на пролетта, е хиповитаминоза. Връзката е тясна и напълно обяснима.

През късната есен и зима, когато няма сезонни плодове и зеленчуци, тялото започва да изпитва недостиг на витамини.

И това е, въпреки че по магазините има изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Те обаче не могат в пълна степен да попълнят недостига на полезни вещества и микроелементи.

Без такова „подкрепление” имунната система не може да се справи с поставените пред нея задачи. Затова първото, което трябва да се направи в междинния сезон, е да се помогне на имунитета.

Препаратите, които го стимулират правилно и съвсем леко, това са тези, които съдържат витамини. Най-полезните са тези, съдържащи различни екстракти от плодове, костилки, растения и т.н.

Например, отлично решение за пролетния сезон може да е препарат, представляващ екстракт от семена на грейпфрут, тъй като в тях е високо съдържанието на витамин С.

Терапията с витамини укрепва имунитета. Що се отнася до набавянето на тези хранителни вещества от храната, това рядко е възможно. Основната причина е, че не сме в състояние да изядем толкова.

Витамините трябва да се приемат правилно, обикновено се прилага следната схема. 3 месеца прием – 3 месеца почивка, или 1 месец се приемат и 2 месеца почивка, отбелязват имунолози.

Също следва витамините да се подбират по определена схема – да се пие всичко подред може да е вредно.

Специално внимание в преходния сезон трябва да се обърне на витамини като С, от група В и А.

Оптималните за вас витамини и минерали следва да се изберат с личния лекар. И още по-важно е препаратите да не се приемат постоянно, а редовно да се сменят.

По отношение на витамин Д съществува мнение, че трябва да се приема целогодишно. Тази препоръка може и да не съобразява особеностите на слънчевото греене у нас.

През лятото слънцето е напълно достатъчно и при излизане до близкия магазин само за 5-10 минути успяваме да си набавим необходимата доза за деня.

През зимата повечето дни са мрачни, особено декември, предвид краткия ден, но през януари и февруари слънцето става повече.

Не трябва да се забравя, че витамин D е мастноразтворим и съответно се трупа в мастната тъкан на тялото, откъдето си го набавя, дори и да не може да се синтезира в кожата, поради липса на слънце.

Препоръката е витамин Д да се приема само след изследване, което се прави от повечето лаборатории и се установят ниски нива.

Храненето през пролетта

Въпреки липсата на сезонни плодове през пролетта и зимата у нас, достъпни са само оранжерийни, все пак трябва да опитаме да направим храненето максимално разнообразно.

Следва да похапваме повече плодове и зеленчуци – от тях също можем да си набавяме допълнителни витамини. Храненето следва да е максимално разнообразно. Естествено човек трябва да яде и месо, но трябва да се разнообразява, да не е само пилешко и свинско.

Не трябва да се забравя и за зърнените като източник на фибри, които подпомагат правилното функциониране на червата.