Чувствителната кожа не е дар на съдбата, а по-скоро изпитание. Но ако успеем да се адаптираме към нейните капризи, непременно ще ни отговори с взаимност – ще ни радва със своята младост, красота и здраве.

Как да разпознаем „реактивната кожа”

Дерматолозите смятат чувствителната кожа за реактивна, това е, защото никога не се знае как ще реагира на нова грижа, козметична процедура или на слънчевата светлина навън.

И все пак чувствителната кожа не е отделен тип, а състояние. Реактивна може да бъде и мазната кожа предразположена към акне, и сухата с проявление на дерматит и розацея.

За повишаване на чувствителността на кожата може да способства неправилната козметична грижа, експерименти с процедурите.

Разпознаването на чувствителната кожа е лесно, тъй като, образно казано, няма да търпи и да премълчава проблемите.

Човешката кожа е сложна система. Всеки неин квадратен сантиметър, това са приблизително 3 млн. клетки, около 100 потни жлези и общо – 15 мастни, приблизително 15 косъмчета и почти метър кръвоносни съдове.

7 правила за грижа за чувствителна кожа

1.Разпознаване на провокаторите

Първостепенна задача в грижата за реактивната кожа е да я успокоим и вече след това да я защитим, овлажним, подхраним, да се преборим с признаците на стареене и последствията от въздействие на външни фактори.

За тази цел трябва да намерим корена на проблема – провокаторите, които влошават нейното състояние, и да минимизираме тяхното влияние. Най-добре с тази задача се справя специалистът по естетична медицина.

2.Нежно почистване

Чувствителната кожа може да реагира, дори на обикновената чиста вода, но това не е причина да се пропуска почистването, то обаче трябва да бъде максимално меко и деликатно.

За чувствителна кожа не са подходящи средства, образуващи пяна, които са на основата на повърхностно-активни вещества и киселини.

Най-добър избор е мицеларната вода, която не изисква изплакване. Мицелите в нейния състав ефективно разтварят грима и естествените замърсители на кожата, оставяйки след себе си чистота и нежност.

3.Помагайте ѝ да се успокои

Във всяка непонятна ситуация чувствителната кожа показва своя характер. Но тези признаци на „паника” могат да се неутрализират с най-съвременните козметични средства.

Те притежават високи овлажняващи и успокояващи свойства. Възможно е да се прилагат направо върху грима, без опасност от размазване.

Тези средства най-често са с алое вера, розова вода или билки.

В домашната грижа използвайте продукти от производители на професионална козметика, предназначена специално за чувствителна кожа.

4.Овлажняването трябва да е по-често

За кожа без признаци на чувствителност е достатъчно едно овлажняване на ден. Когато е чувствителна не по-малко от 2 пъти.

Нейните бариерни функции са по-отслабени, затова и най-слабо изразеният провокатор може да предизвика силна реакция.

Качественото овлажняване способства за възстановяване на кожата и укрепва нейните защитни функции.

Отличен избор е интензивният овлажняващ крем на основата на минерална вода със съдържание на хиалуронова киселина, пантенол, селен, церамиди и сквалан.

В козметиката не трябва да има спирт, парабени, оцветители и парфюми.

5.Повече грижа

Чувствителната кожа се нуждае от постоянна подкрепа. Необходими са средства, които могат мигновено да решат нейните проблеми.

В тази категория попадат маски – с успокояващ, възстановяващ, подхранващ или овлажняващ ефект.

Необходимо е да се прилагат по 1-2 пъти дневно, като на кожата остават 10-15 минути. С вода може да не се отмиват, излишната количество от средството се отстранява със салфетка.

6.Повече време на сянка

След като зимата е към края си, на повечето от нас ни се иска да сме повече време на слънце. Но това не трябва да се прави.

Късното зимно слънце може да стане причина за изгаряния и поява на пигментации, които увеличават риска от най-опасната форма на рак – меланоми.

При реактивна кожа е необходимо през цялата година да се излиза навън със слънцезащитно средство с фактор не по-малко от 30. То трябва да е създадено специално за чувствителна кожа и задължително с физически, а не с химически филтри за защита, например, с цинков оксид или титаниев диоксид.

7.Избягване на някои разкрасителни процедури

Дерматолозите не препоръчват при чувствителна кожа химически пилинги, микродермабразио, вакуумно почистване, парафинова терапия или агресивно почистване на лицето.