Шотландски учени от Университета на Дънди смятат, че кариесът при деца няма нужда да се лекува. Много по-важно е да не се допуска неговото развитие.

В изследването взели участие повече от 1140 деца на възраст от 3 до 7 години с видими следи от кариес. Зъболекарите прилагат метода на дентално лечение.

Лечение на кариес при деца – кой метод е най-ефективен

В първия случай не слагат пломби на децата. Но родителите трябвало да следят да не прекаляват със захарните изделия. Миенето на зъбите с флуорирана паста било задължително.

За профилактика на по-нататъшно разпространение на образувалия се кариес била извършена херметизация.

Представлява запечатване на фисурите чрез обработка на незасегнатите участъци с херметизиращо средство, устойчиво на въздействието на слюнка, и по-точно на органични киселини от хранителни продукти.

Във втория случай се абсорбират засегнатите тъкани и се поставя пломба.

В третия случай засегнатите от кариеса тъкани се обработват колкото се може по-малко и се запечатват с метална коронка, за да се избегне по-нататъшно прогресиране на кариеса.

Децата на случаен принцип били разпределени в 3 групи, във всяка от които лечението се извършва в съответствие с избрания метод.

След 3 години децата отново били прегледани и се оказва, че нито един от приложените методи на лечение няма значими предимства.

Болезнените усещания не намалявали, както и риска от разпространение на инфекция, свързана с кариес. Голяма се оказва вероятността и абсцеси, независимо от избрания метод на лечение.

Защо кариеси се образуват още в ранна детска възраст

Затова най-добрият метод за справяне с кариеса – това не е почистване с машинка на засегнатия зъб и поставянето на пломба, а предотвратяването му.

Днес според експерти кариес имат половината от децата до 8 години и 1/3 до 5-годишна възраст.

Според някои изследвания децата, които са кърмени най-малко 6 месеца имат по-здрави зъби, отколкото тези, които са на сухо мляко още от първия ден след раждането.

От значение е и наследствената предразположеност и храненето на майката по време на бременността, още в самото начало когато се формират зачатъците на детските зъби.