В средствата за разкрасяване с изтекъл срок на годност живеят опасни бактерии.

Използвайки такава козметика, жените застрашават здравето си. Патогенните бактерии, които се съдържат в прекомерни количества в изостаналите средства за разкрасяване, могат да предизвикат сепсис, инфекциите на половите органи и на пикочните пътища, гастроентерит и дори менингит.

Проучване показва, че всяка 5 британка използва една и съща козметика повече от 5 години.

За това предупреждават изследователи от Лондонския университет Метрополитен.

По поръчка на компания, свързана с индустрията на красотата, те тествали 5 от най-разпространените козметични средства, чийто срок на годност отдавна бил изтекъл – червило, гланц за устни, туш за мигли и вежди, руж и тонален крем за под грима.

Всички тези продукти били изпратени за тествани от популярни британски бюти-блогъри.

Анализът показал, че в козметиката с изтекъл срок на годност се съдържат опасно високи нива на бактериите Enterococcus faecalis – основен причинител на менингит, Еubacterium, предизвикващи бактериална вагиноза, Аeromonas, можещи да предизвикат гастроентерит и инфектиране на рани.

Освен това в стар грим открили излишък от бактериите от рода Еnterobacter – възбудители на инфекциозни заболявания на пикочно-половите и дихателните пътища, а също и устойчиви към антибиотици Staphlyoccocus epidermidis и Рropionibacterium, предизвикващи кожни инфекции, а също и акне.

Проведеното по-късно проучване, в което взели участие 5 хиляди британки показали, че 20% от анкетираните използват козметиката, която имат повече от 5 години. ¼ от запитаните признали, че не сменят туша около година, същевременно специалистите свидетелстват това да се прави на всеки 3 месеца.

20% от британките използват едно и също средство за сваляне на грима в продължение на година и така превишават препоръчителните норми с 2 пъти.

А почти 10% от запитаните съобщили, че използват едно и също червило повече от 3 години, което най-малко 2 пъти надвишава срокът на годност на този продукт. И не изхвърлят козметиката, когато ѝ изтече срокът на годност.

По-рано калифорнийски учени доказаха, че е необходимо да се правят прекъсвания при използването на някои козметични средства.

Опасните за жените фталати и парабени, съдържащи се в лаковете, шампоаните, парфюмите и кремовете, се извеждат от организма за 3 дни.

Следва да се отбележи, че около 7% от анкетираните британки вече се били сблъсквали с проблеми от употребата на козметика с изтекъл срок на годност.

Някои от участниците, дори търсили лекар, като се оплаквали от вирусен конюнктивит.
През изминалата година учени от Вашингтонския университет установили, че козметиката способства за ускоряване настъпването на менопауза.

Повишаването на концентрацията на някои химически вещества в женския организъм е причина за настъпването на менопауза 2-4 години преди обичайното време за това.

Такова е положението във Великобритания, а какво е у нас можем само да гадаем. Ако се опитаме да предположим, то можем да стигнем до заключението, че у нас жените могат да използват и по-дълго време едно червило или пък гримове.

Някои жени, които не използват често гримове и тонални кремове ги държат с десетилетия. Но по-младите сякаш са по-осведомени за потенциалните рискове и не рискуват да съсипят красотата си, като използват козметика, останала им в наследство от техните майки.

Интересно е обаче как бактериите стигат до козметика и се размножават в нея, дали предоставя благоприятни условия, най-вероятно от лицето при употреба.