Зимният период е времето, в което трябва да обърнем повече внимание на стъпалата, пръстите и на краката като цяло. Налага ни се много време да прекарваме в затворени обувки, кожата не диша, затова е възможно да възникнат проблеми с влажността на кожата или обратното, с изпотяване на краката.

Профилактичните подхранващи средства помагат за съхраняване на баланса и красотата на кожата на краката.

Списък с най-необходимите средства за крака

1.Овлажняващ крем

С началото на отоплителния сезон въздухът в помещенията става сух, и реагира на това веднага. И ако за овлажняващия крем за ръцете помним, то стъпалата често остават без дължимото внимание.

За да съхраним тяхната красота, трябва да си създадем правило всяка вечер преди лягане да използваме овлажняващ крем. За укрепване и овлажняване са подходящи средствата с хиалуронова киселина, биотин и кератин.

2.Подхранващ крем

Ако усещането за сухота не минава и след редовно използване на овлажняващ крем, да го заменим с подхранващ. Обикновено е по-плътен по текстура и прави кожата по-мека.

За съвсем суха кожа е добре да избираме крем, в състава на който присъства урея, не повече от 15%.

Средствата с по-висок процент урея се използват вече в професионалните средства и се нанасят на проблемните зони на стъпалото.

3.Сгряващ лосион

Има хора, на които краката мръзнат, дори и когато в помещението е над 25 градуса, и просто е отворен прозореца. И проблемът не е в това, че човекът не обича принципно чистият въздух, а явно има проблеми с кръвоносните съдове. В този случай помага сгряващият лосион.

За този тип средства малко хора знаят, но то може да е подходящо, дори и при липса на проблеми с кръвоносните съдове.

Ако пътувате извън града, и съществува реален риск да попаднете в ситуация, където е възможно да ви стане студено, то избягването на дискомфортното състояние, е възможно като се използва лосион. Не е желателно да се прекалява, необходимо е да се използва умно и дозирано.

4.Крем против отоци

Отоците не са ваш проблем? А ако цял ден сте прекарали на токове? Краката обикновено не се чувстват комфортно – иска ви се по-скоро да се събуете? И причината за това са отеклите крака?

Заради неудобното положение и нарушеното кръвообращение на краката макар и малко, но се подуват. И за по-бързо справяне с този проблем помагат специални средства.

Кремовете против отоци обикновено бързо се поемат от кожата и не оставят мазни петна. Що се отнася до областта на използване, нанасят се не само на стъпалата, но и на глезените.

Мехлемът е с тонизиращ ефект, укрепва стените на вените и на кръвоносните съдове, а ако в състава съдържа ментол или евкалипт, те са с ролята на антисептици, а също отстраняват тежестта в краката.

5.Ексфолиант

Ексфолиантът почиства мъртвите частици кожа, а подхранващите вещества правят кожата по-мека. За предпочитане е ексфолиантът с големи гранули, за да се стимулират кръвоносните съдове и образно казано, за да се раздвижи кръвта.

Не трябва обаче да се прекалява, тъй като кожата на горната част на стъпалата е по-чувствителна, и лесно може да се увреди при силно въздействие.

6.Средства с добавяне на етерични масла

Когато се грижим за кожата, не трябва да забравяме за етеричните масла. Есенният период е време да посетим дерматолог и маникюрист.

По възможност да се откажем от тежките гел покрития и да оставим краката да си починат. През този период e добре ноктите да се третират с подхранващи средства – с етерични масла в състава.

Желателно е да се обърне внимание на компонента масло от чаено дърво – то освежава и работи като природен антисептик. В чист вид обикновено не се прилага, само се добавят капки не концентрирани вещества, затова трябва да бъдем внимателни.

Ако не се съобразим, е възможно вместо да подхраним ноктите, да ги увредим. Ако се третират директно с етерично масло от чаено дърво, започват да пожълтяват.