Колит - какво представлява

Колит е термин, който се използва, за да опише различните видове възпаления на дебелото черво. Възможните причини за поява на колит са най-разнообразни например инфекции, недостатъчно кръвоснабдяване(исхемия) и автоимунни реакции.

Възпалението на лигавицата на дебелото черво е причината за колита. Лигавицата е слой клетки, който обвива вътрешната стена на дебелото черво. По мукозната мембрана има чревни власинки посредством, които се всмукват водата и електролитите от чревното съдържимо и то се втърдява. Жлезите по лигавицата отделят слуз, която улеснява движението на отпадните продукти от храносмилането в лумена на дебелото черно.

Както и при другите органи снабдяването на дебелото черво с богата кислород и хранителни вещества се осъществява чрез артериите. А вените отнемат въглеродния диоксид и  млечната киселина от дебелото черво. Заболяванията, които намаляват кръвоснабдяването на дебелото черво е възможно да предизвикват и възпалението му.

Какви са симптомите при колит

Най-честите симптоми на колит са болки в корема и диария.

Други симптоми, които невинаги се появяват при колит, са:

  • Наличие на кръв в изпражненията – диарията понякога може да доведе до хемороиди, които започват да кървят. Но въпреки това наличието на кръв в дефекация или в изпражненията не е обичайно състояние и трябва задължително да се консултирате с лекуващия си лекар.
  • Възможен е и тенезъм – постоянен позив за дефекация;
  • Болките в корема може да са пароксизмални и да се появяват непосредствено преди позива за дефекация;
  • Възможно е болките в корема да са постоянни;
  • Също така са вероятни и други симптоми на възпаление като повишена телесна температура, втрисане. Като варират в зависимост причината за колит.

Какви са причините

  • Инфекциозен колит – вируси и бактерии могат да причинят инфекции на дебелото черво. Повечето от тях са причисляват към хранителните отравяния. Бактериите, които са най-чести причинители са ешерихия коли, кампилобактер, салмонела и шигели.
  • Паразити като гиардия могат да причинят диария. Паразитът навлиза в тялото при поглъщане на заразена вода.
  • Псевдомембранозен колит се причинява от бактерията ClostridiumDifficile. Този вид колит е разпространен сред хора, които скоро са лекували инфекция с антибиотици. Антибиотикът нарушава равновесието на чревната като унищожава част от полезните бактерии и това става причина за свръх растеж на Clostridium бактерии. Те произвеждат токсини, които предизвикват диария, придружена с треска. Отделяните изпражнения при диарията обикновено не съдържат кръв.
  • Исхемичен колит – може да се появи при атеросклероза на артериите, които снабдяват с кръв дебелото черво.

Лечение на колит

Лечението на колит зависи от причината.

При инфекциозен вирусен колит лечението е насочено към облекчаване на симптомите и прием на повече течности, за да се избегне с обезводняване. При вирусните инфекции се създават условия на тялото само да се справи с тях. При бактериалните инфекции по преценка на лекаря може да се премине към поддържаща терапия без приемане на антибиотици и след известно време инфекцията отшумява. При инфекция с бактерията ClostridiumDifficile е необходима агресивна терапия със силни антибиотици, тъй като бактерията много бързо мутира и към настоящия момент е резистентна към повечето антибиотици.

При болест на Крон и ултрацерозен колит често се прилага комбинирана терапия. Първоначално се използват противовъзпалителни медикаменти и ако те не дадат желания ефект към терапията се добавят и лекарства, потискащи имунната система.

При исхемичен колит: първоначално се вкарват интравенозно течности, за да не се натоварват червата и да се предотврати обезводняване.

Как да се предпазим от колит

Превенцията на инфекциозен колит е стандартна, както при повечето заразни заболявания, поддържане на отлична лична хигиена и редовно миене на ръцете особено след тоалетна.

Болестта на Крон и ултрацерозен колит в повечето случаи се дължат на дефектен ген, предаван по наследство  и затова е трудно да се предпазим от тях.

Своевременното лечение на хипертонията и високите нива на холестерола с ниска плътност са гаранция за предпазване от исхемичен колит.