Колит - какво представлява

Колит е термин, който се използва, за да опише различните видове възпаления на дебелото черво. Възможните причини за поява на колит са най-разнообразни например инфекции, недостатъчно кръвоснабдяване(исхемия) и автоимунни реакции.

Възпалението на лигавицата на дебелото черво е причината за колита. Лигавицата е слой клетки, който обвива вътрешната стена на дебелото черво.

По мукозната мембрана има чревни власинки посредством, които се всмукват водата и електролитите от чревното съдържимо и то се втърдява.

Жлезите по лигавицата отделят слуз, която улеснява движението на отпадните продукти от храносмилането в лумена на дебелото черно.

Както и при другите органи снабдяването на дебелото черво с богата кислород и хранителни вещества се осъществява чрез артериите.

А вените отнемат въглеродния диоксид и млечната киселина от дебелото черво. Заболяванията, които намаляват кръвоснабдяването на дебелото черво е възможно да предизвикват и възпалението му.

Какви са симптомите при колит

Най-честите симптоми на колит са болки в корема и диария.

Други симптоми, които невинаги се появяват при колит, са:

 • Наличие на кръв в изпражненията – диарията понякога може да доведе до хемороиди, които започват да кървят. Но въпреки това наличието на кръв в дефекация или в изпражненията не е обичайно състояние и трябва задължително да се консултирате с лекуващия си лекар.
 • Възможен е и тенезъм – постоянен позив за дефекация;
 • Болките в корема може да са пароксизмални и да се появяват непосредствено преди позива за дефекация;
 • Възможно е болките в корема да са постоянни;
 • Също така са вероятни и други симптоми на възпаление като повишена телесна температура, втрисане. Като варират в зависимост причината за колит.

Какви са причините

 • Инфекциозен колит – вируси и бактерии могат да причинят инфекции на дебелото черво. Повечето от тях са причисляват към хранителните отравяния. Бактериите, които са най-чести причинители са ешерихия коли, кампилобактер, салмонела и шигели.
 • Паразити като гиардия могат да причинят диария. Паразитът навлиза в тялото при поглъщане на заразена вода.
 • Псевдомембранозен колит се причинява от бактерията ClostridiumDifficile. Този вид колит е разпространен сред хора, които скоро са лекували инфекция с антибиотици. Антибиотикът нарушава равновесието на чревната като унищожава част от полезните бактерии и това става причина за свръх растеж на Clostridium бактерии. Те произвеждат токсини, които предизвикват диария, придружена с треска. Отделяните изпражнения при диарията обикновено не съдържат кръв.
 • Исхемичен колит – може да се появи при атеросклероза на артериите, които снабдяват с кръв дебелото черво.

Лечение на колит

Лечението на колит зависи от причината.

При инфекциозен вирусен колит лечението е насочено към облекчаване на симптомите и прием на повече течности, за да се избегне с обезводняване. При вирусните инфекции се създават условия на тялото само да се справи с тях.

При бактериалните инфекции по преценка на лекаря може да се премине към поддържаща терапия без приемане на антибиотици и след известно време инфекцията отшумява.

При инфекция с бактерията ClostridiumDifficile е необходима агресивна терапия със силни антибиотици, тъй като бактерията много бързо мутира и към настоящия момент е резистентна към повечето антибиотици.

При болест на Крон и ултрацерозен колит често се прилага комбинирана терапия. Първоначално се използват противовъзпалителни медикаменти и ако те не дадат желания ефект към терапията се добавят и лекарства, потискащи имунната система.

При исхемичен колит: първоначално се вкарват интравенозно течности, за да не се натоварват червата и да се предотврати обезводняване.

Как да се предпазим от колит

Предпазването от колит изисква внимание към няколко различни аспекта на здравето и животния стил. В този текст ще разгледаме различните видове колит и как можем да се предпазим от тях.

 1. Инфекциозен колит и хигиена: Инфекциозният колит е често предизвикан от бактерии, вируси или паразити, които се разпространяват чрез замърсени храни и вода. За да се предпазите от инфекциозния колит, е важно да поддържате отлична лична хигиена. Редовното миене на ръцете със сапун и топла вода, особено след посещение на тоалетната и преди ядене, може да намали риска от инфекциозен колит. Също така, избягвайте консумацията на сурови или недобре приготвени храни, особено в райони с влошена хигиена.

 2. Наследствен колит (болест на Крон и улцерозен колит): Болестта на Крон и улцерозният колит са хронични възпалителни заболявания на червата, които могат да бъдат предизвикани от наследствени фактори. На практика, е трудно да се предпазите напълно от тях, ако имате семейна история с тези заболявания. Важно е обаче да бъдете информирани за симптомите и рисковете, свързани с тях, и да се консултирате с лекар, ако забележите необични симптоми като диария, кръв в стола, болки в корема и други подобни.

 3. Поддържане на здравословен начин на живот: Здравословният начин на живот може да бъде ключов фактор за предпазване от различни видове колит. Правилното хранене, физическата активност и недопускането на злоупотреба с алкохол и цигари могат да подпомогнат здравето на червата и да намалят риска от развитие на различни видове колит.

 4. Поддържане на здравословна диета: За да се предпазите от колит, включете в дневния си рацион плодове, зеленчуци, целнозърнести храни и богати на фибри вещества. Тези храни могат да подпомогнат здравето на червата и да поддържат баланса в чревната флора. Също така, избягвайте прекомерното консумиране на преработени храни, богати на захари и мазнини, които могат да нарушат чревната функция и да увеличат риска от колит.

 5. Редовни медицински прегледи: Редовните медицински прегледи са от съществено значение за ранното откриване и управление на различни видове колит. Разговорът с вашия лекар и изпитването на съответните изследвания може да помогне за диагностициране и лечение в ранни стадии, което може да подобри прогнозата за заболяването.

Винаги се консултирайте със своя лекар за съвети и редовни медицински прегледи, за да поддържате оптималното си здраве на червата и цялостното си благополучие.