Всички лекарства имат странични ефекти. Ако нямат, тогава се касае за плацебо таблетка, която реално не прави нищо. Затова следва да се отчитат възможните рискове.

Въпросът за лекарствата, повишаващи рискът от развитие на кръвотечения, се повдига с още по-голяма сила в периода на пандемията. Оказва се, че при тежко протичане на вирусна инфекция нараства вероятността от тромбози. Затова започнаха да се изписват антикоагуланти.

Научавайки този факт, потенциалните заразените, но все още здрави, които спадат към групата на тревожните започнаха сами да приемат антикоагуланти за всеки случай, при всяко кихане и кашлица, дори и без тях. Такива лекарства обаче не трябва да се приемат без повод и още повече без лекарско предписание. Медиците започнаха да бият тревога.

Защо не трябва да се пият самоволно антикоагуланти

Антикоагуланти и антиагреганти

Кръвотечения от носа и синини, образуващи се при най-малкото докосване на кожата, може д е свързано с пиенето на антикоагуланти.

Антикоагулантите – това са вещества, които влияят на процеса на образуване на тромби в различните етапи. Те блокират работата на съсирващата система на кръвта.

Има антикоагуланти с директен ефект, които понижават активността на тромбина или фактор на съсирването IIa или Xa. Това са съвсем известните хепарин, хирудин и други. Също така има и антикоагуланти с индиректен ефект, които блокират процеса на образуване на протромбин в черния дроб, фактор на съсирване II, от който след това трябва да се получи тромбин, а също и производство на други фактори на съсирване на кръвта. И това е веществото варфарин, дикумарин и други.

В научна статия от 2020 г. се посочва, че ефектът на антикоагулантите с директно действие може значително да се усили при прием на някои други лекарства – нестероидни противовъзпалителни средства, препарати за лечение на аритмии, блокери на калциевите канали.

Антикоагуланти се назначават при инфаркти, инсулти, тромбофлебити, а също и като профилактика за намаляване на риска от тромбози.

Антиагрегантите – това са вещества, които блокират процеса на слепване – агрегация, на тромбоцити и еритроцити и не позволяват тяхното отлагане, прилепване към вътрешната стена на кръвоносните съдове – към ендотела.

Антиагрегантите намаляват повърхностното напрежение на мембраните на червените кръвни тела, които лесно се деформират и по-бързо се придвижват по капилярите. Тоест по своята същност тези препарати правят кръвта по-течна. И затова се назначават за профилактика на тромбози и тромбоемболии.

Нестероидни противовъзпалителни

Някои от препаратите, които се използват при всяка настинка, също като страничен ефект повишават риска от кръвотечения, особено в стомашно-чревния тракт.

Допълнителен фактор, който увеличава опасността от вътрешно кървене, при прием на нестероидни противовъзпалителни като така добре познатият ни парацетамол, е пиене на кортикостероиди, някои хронични заболявания, сред които сърдечно-съдови, ставни възпалителни като ревматоиден артрит.

Лекарства, предизвикващи запек

Хемороидално кръвотечение може да се предизвика от препарати, предизвикващи запек. За такова кръвотечение сигнализира яркочервената кръв на тоалетната хартия или по стените на тоалетната чиния. Причина за кръвотечението може да са нелекувани хемороиди, анална фисура, изпадане на ректума или прием на някои лекарства.

В този списък влизат:

 • Антациди;
 • Препарати за лечение на киселини;
 • Холинолитици;
 • Антиконвулсанти, например, за лечение на епилепсия;
 • Антихистамини;
 • Препарати за лечение на хиперактивен пикочен мехур;
 • Невролептици;
 • Бариев сулфат;
 • Диуретици;
 • Спазмолитици;
 • Някои сънотворни и седативни;
 • Миорелаксанти;
 • Трициклични антидепресанти.

Означава ли това, че при прием на гореизброените лекарства ще се развие хемороидално кръвотечение? Не, разбира се. Това е само повишен риск, особено в случаите, когато вече има повод за запек и развитие на кръвотечение.

Натурални средства

Не трябва да се отнасяме лекомислено към растителните препарати. Хранителните добавки и прочие натурални и народни средства. Някои от тях също могат да предизвикат кръвотечение, както сами по себе си, така и в комбинация с други препарати, например, с антикоагуланти и антиагреганти.

 • Фитопрепарати – арника, чесън, гинко билоба, гуарана;
 • Хондроитин сулфат, който често се назначава за нормализиране на фосфорно-калциевия обмен в костната тъкан;
 • Рибено масло в доза повече от 3 грама в денонощие;
 • Зелен чай – данните са противоречиви, но по-добре зелен чай да се прием с антикоагуланти и антиагреганти.
 • Витамин Е във високи дози.

Рискови фактори за кръвотечения при прием на лекарства

Съществува цяла съвкупност от състояния, при които се повишава риска от вътрешни кръвотечения, предизвиквани от прием на лекарства, това са на първо място: напреднала възраст, предразположение към стомашно-чревни кръвотечения, например, язва, неконтролируема хипертония, постоянна и прекомерна употреба на алкохол.

Как да се избегнат лекарствени кръвотечения

На първо място, не трябва да си назначаваме сами, споменатите по-горе препрати трябва да се приемат след консултация с лекар.

При прием на лекарства, които повишават риска от вътрешно кървене, е необходимо да се внимава при травми, дори и не особено тежки. В такива случаи е възможно да възникне вътрешно кървене.