Много хора обичат да експериментират с диети и с удоволствие изпробват различни варианти, но невинаги се замислят за рисковете и последствията от своите увлечения.

Някои диети могат да навредят на важен орган, какъвто е черният дроб.

Кои са опасните за черния дроб диети

Какво всъщност е предназначението на черния дроб

Черният дроб е първата линия на защита на организма. През него преминава кръвта с всички постъпващи отвън вещества – от храна, от лекарства, от напитки, включително и от алкохол.

Не всички от тези вещества са безвредни. Именно черният дроб ги отстранява от кръвта, правейки я безопасна.

Освен това черният дроб неутрализира широк спектър от вътрешни „отпадъци” от човешкия организъм – продукти от метаболизма на хормоните и хранителните вещества. В черния дроб те се превръщат във водоразтворими съединения, които впоследствие организмът отстранява с жлъчката.

Накрая, черният дроб притежава уникална способност да синхронизира различни метаболитни пътища. Например, умее да се превключва между различни източници на енергия в съответствие с потребностите към този момент. И може да се запасява с различни източници на енергия, оставайки винаги в състояние на бойна готовност и способен да реагира на промяната на нуждите на нашето тяло.

Кетогенни диети

Това са хранителни режими с минимално съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Заради недостиг на въглехидрати, а това означава и при дефицит в организма на глюкоза, се включва механизъм на получаване на енергия от мазнини. Образуват се мастни киселини и кетонови тела. Последните попадат в мозъка, който ги използва вместо глюкоза.

Първоначално този тип диети са разработени за хора с епилепсия, тъй като на фона на повишено ниво на кетоновите тела в кръвта се понижавала честотата на епилептичните пристъпи.

По-късно обаче от този тип диети започват да се интересуват спортисти и хора, желаещи да се избавят от излишните килограми. При този тип на хранене основен източник на енергия са мазнините, а ценният гликоген в черния дроб /още един източник на енергия/ остава неприкосновен при продължителни натоварвания.

Кетогенната диета предизвиква немалко въпроси сред специалистите. При някои заболявания е по-добре да се откажем от нея. Това се отнася за т.нар. омазняване на черния дроб, при което се натрупват мазнините в клетките на органа.

Самата болест остава неразпозната дълго време и прогресира до цироза, а в най-лошия случай до рак на черния дроб.

Храненето с голямо количество мазнини повишава риска от онкологично заболяване на черния дроб. През 2019 г. е публикувано изследване, в което се доказва, че мазнините от храната, когато са прекомерни като количество, влияят на имунните клетки – макрофаги.

Това в крайна сметка води до възпаление в тъканите на черния дроб – хепатит и изместването на тъканите на органа от съединителна тъкан, тоест до фиброза, който впоследствие прераства в цироза.

Високобелтъчни диети

Разновидност на кетогенните диети са високобелтъчните, когато на фона на ограничаване на въглехидратите рязко се увеличават белтъчините в менюто. Обикновено се касае за животински белтък.

През 2015 г. се появява статия в изданието Хепатология, според която диетите, при които преобладават храните с високо съдържание на животински белтък, се свързват с повишен риск от омазняване на черния дроб.

За развитието на мастната болест е основен приносът именно на животинския, а не на растителния белтък.

Диета от сокове и фрукторианство

В свежите плодове и сокове се съдържа много фруктоза, която се преработва в черния дроб. И това е основният проблем на соковата диета и фрукторианството съответно.

Фрукторианците предпочитат да ядат основно плодове от растения, тоест 55-75% от общото меню следва да съставляват пресните плодове. Останалата храна представляват ядки, зърнени, растителни масла.

Соковата диета предполага само употребата на сокове, отвари и чай – всичко в течен вид. Макар и привържениците на тази диета не препоръчват да се придържаме повече от няколко дни, лекари и учени са на мнение, че представлява опасност за здравето на човека.

През октомври 2019 г. е публикувано изследване, от което се установява, че приемът на голямо количество фруктоза също води до омазняване на черния дроб.