Белият цвят на кръвта на мъжа се обяснява с високите мазнини в нея.

Кръвта на немец се превърна в пълномаслено мляко

За този уникален клиничен случай разказват лекари от Университета на Кьолн, Германия.

39-годишен мъж постъпва в отделение за спешна помощ с редица оплаквания – чувства се зле, гадене, повръщане, главоболие и прималяване. Мъжът страдал от затлъстяване и захарен диабет, но не приемал редовно лекарства.

В болницата мъжът изпада в кома и е включен на апарат за изкуствено дишане.

Изследванията показват, че нивото на триглицеридите /мазнините/ в кръвта на мъжа достига до невероятно високи стойности. Ако ниво под 150 мг на децилитър кръв се смята за нормално, а над 500 мг/дл – много високо, то концентрацията на триглицериди при мъжа достига 14 000 мг/дл.

Заради толкова високото съдържание на мазнини кръвта става гъста и придобива бял, млечен цвят. Освен това, поради същата причина при мъжа се развива остър панкреатит, тоест възпаление на панкреаса, и диабетна кетоацидоза – застрашаващо живота състояние.

При екстремно високи стойности на триглециридите в кръвта обикновено се назначава плазмафереза – метод, който позволява пречистване на кръвта, като се филтрират и други токсини от плазмата.

Двата опита да се пречисти кръвта на мъжа завършват с провал, тъй като от високата концентрация на мазнини апаратът се задръства и спира да работи.

В крайна сметка се взема решение за кръвопускане – метод, който лекарите прилагат от хиляди години. Изпомпват 1 литър кръв на мъжа и я заменят с донорска.

С кръвопускане успяват да пречистят кръвта на мъжа

 Това води до понижаване на нивата на триглециридите. След това му източват още 1 литър кръв и я заменят с течност.

След 2 дни концентрацията на мазнини в кръвта на мъжа се понижава до толкова, че става възможно извършване на плазмафереза.

5 дни по-късно състоянието на мъжа се подобрява до толкова, че можел вече да диша самостоятелно. Не възникват усложнения от страна на нервната система на мъжа.

Лекарите смятат, че екстремно високите нива на триглециридите в кръвта стават вследствие комбинацията от няколко фактора – затлъстяване, устойчивост на тъканите към инсулин, неправилно хранене и нередовен прием на препарати срещу диабет.