Новият метод на терапия помага на болните от диабет тип 2 не само да минат без ежедневни инжекции на този хормон, но и да отслабнат.

Обгарят панкреаса, за да свалят нивата на кръвната захар

Резултатите от пилотното изследване, проведено от специалисти от медицинския център при Амстердамския университет, Нидерландия, са били представени при виртуална конференция на Европейската асоциация по гастроентерология.

Касае се за амбулаторна ендоскопска процедура, която отнема около 45 минути. През хранопровода в стомаха се въвежда тънък катетър, съдържащ балон в вода, нагрята до 90 градуса.

С помощта на този нагорещен балон се обгаря повърхността на дванадесетопръстника – началният отдел на тънкото черво, разположено веднага след долния отвор на стомаха – привратника.

Причината да се постигне този ефект е в това, че клетките на повърхностния слой на лигавицата на дванадесетопръстника да играят ключова роля в развитието на диабет тип 2.

При норма тези клетки сигнализират на панкреаса, че в отговор на постъпилата в стомаха храна е време да се започне с образуването на инсулин, за да се регулира нивото на глюкоза.

В резултат обаче на нездравословното хранене, което е с много мазнини и въглехидрати в клетките на дванадесетопръстника протичат необратими изменения, поради които този механизъм се нарушава.

Аномалните увредени клетки се заменят с нови

Обгарянето и премахването на повърхностния слой на лигавицата води до замяна на аномалните клетки с нови, а това означава и до подмладяване и презареждане.

Методът е бил изпитан на 16 пациенти с инсулинозависим диабет тип 2. След 6 месеца повечето или 75% вече нямали нужда от ежедневни инжекции инсулин. Така организмът започва да образува хормон от само себе си.

Освен това при диабетиците теглото съществено намалява и се понижава обемът на мастните отлагания в черния дроб. При тези, които методът не помага, повече от 50% намалява дозата инсулин, която е необходима, за нормализиране на нивата на кръвната захар.

Разработчиците на този метод планират скоро да започнат мащабно международно клинично изследване, което има за цел да оцени ефективността на процедурата сред повече диабетици на инсулин.