Ефективен начин да се откажем от превръзки  и тампони.

Какво е менструално бельо и защо ни е нужно

Менструалното бельо – това е вид долно бельо, в чиято предна част има вшита многослойна подплънка. Последната изпълнява роля на традиционна превръзка – благодарение на нея бельото моментално поема кръв.

Ако превръзката е с правоъгълна форма и малки размери, то абсорбиращата подплънка в менструалното бельо е доста по-голяма като площ. В най-надеждните модели започва от областта на слабините, предпазва перинеума и обхваща от горе до долу бельото.

Тази конструкция, за разлика от превръзките, не може да се измести на страни. Дори и през нощта, когато се въртим на сън.

И също така благодарение на мащабността абсорбиращата подплънка може да поема повече менструални секрети от обикновената превръзка, и да не се „препълни” за няколко часа.

Всичко това намалява риска от протичане. Не до нула, разбира се. За да се застраховаме максимално от досадни произшествия, следва да подходим внимателно към избора на бельо.

Как да изберем менструално бельо

Бельото трябва плътно да прилепва към кожата и да не се измества по време на движение. Тоест да е идеално по размер.

За съжаление, едва ли ще можем да премерим менструално преди покупка – на това не се съгласяват всички продавачи, а бельото се отнася към тази категория стоки, което не се връща след използване.

Затова предварително решете какъв размер ви е необходим. По възможност определете обема на бедрата и краката в основата и намерете бельо, което ще е подходящо за вас по размер.

Материал

Менструалното долно бельо обикновено се шие от памук или от синтетика. Всяка тъкан има свои предимства и недостатъци.

Памук – естествено дишащ материал. Това обаче е плътна и груба тъкан, която няма да се хареса на любителите на луксозното бельо.

Синтетика – по-тънка и по-нежна. Но евтините варианти трудно пропускат въздух, а това означава, че кожата може да се спари.

Състав на абсорбиращата подплънка

В идеалния случай подплънката на менструалното бельо трябва да има приблизително следния многослоен състав:

  • Горен тъканен слой;
  • Антибактериален слой, който забавя появата на неприятна миризма;
  • Влагоотделящ слой с бърза абсорбция;
  • Попиващ слой.
  • Непромокаем, например, мембранен слой. Ако поемащият влагата слой се препълни, непромокаемият слой няма да позволи на събралата се менструална течност да изтече навън.

Абсорбиращи свойства

Както и превръзките, менструалното бельо се различава по степен на абсорбция. Едни са подходящи за обилни менструации. Други следва да се слагат в последните дни на менструалния цикъл, когато теченията са малко.

Следва да се отчете, че колкото по-добри са абсорбиращите свойства, толкова по-дебела е подплънката, заради по-дебелия абсорбиращ слой. Такова бельо наподобява памперс и не е много удобно да се ходи с него.

Цвят

Менструалното бельо може да се изцапа с кръв. Например, когато го сложите. Затова белият цвят или светлите тонове не са най-добрия вариант. В такъв случай са по-подходящи тъмните нюанси, най-добре е черно, което е и стилно, и не се откроява подплънката.

Допълнителни възможности

Някои брандове предлагат менструално бельо с джоб отпред, който е малко над областта на слабините. Там може да се сложи грейка, за да се облекчат менструалните спазми.

Как да се грижим за менструалното бельо

Както и за обикновеното. Най-надеждният способ да не го развалим, е да следим символите, които са етикета.

За начало мръсното менструално бельо трябва да се накисне в студена вода, за да се отмие кръвта. След това да се изпере на ръка или в пералня машина на програма за деликатни тъкани.

Ако ви безпокои неприятната миризма, преди пране накиснете бельото за 5-10 минути във воден оцетен разтвор – една супена лъжица оцет на литър вода.

Цената на такова бельо може да ви се стори малко висока, но качествените модели, които осигуряват комфорт, са около 50-60 лв.

Ако е около тази сума, това означава, че не е спестявано от материали и съответно не бихме изпадали в неприятна ситуация по време на месечен цикъл.