Постоянно се появяват новини за това, което използваме, понякога добри, друг път плашещи. Ето сега съобщения за новото средство-чудо срещу бръчки, на което сякаш е написано да изхвърлим незабавно.

След това пък идва ново потресаващо ефективно, а ние не сме и знаели. И ужасната опасност се крие в названието на някакво вещество, за което никой не е и подозирал, а то какво се оказва.

Колко вредно или безопасно е минералното масло в състава на козметичните средства?

Крем или червило от „черно злато”

Помните ли вазелина, който навсякъде са използвали нашите баби и дядовци, да и майките ни също? Белезникава мастна субстанция, с която сме се мазали… да, и какво ли не сме мазали.

Ръцете, за да ги предпазим от студ и изсушаване. Накрайникът за клизма, за да се плъзга по-добре, и т.н.

Това средство може да се смята за един от най-известните примери за козметиката на основата на минерално масло. Произвежда се, както и останалите сродни продукти, от нефт, макар и по вид и аромат не може да се каже това.

Вазелинът е светъл, мирише сравнително добре, а черното злато какво? Изглежда грозно, цапа, изобщо не мирише апетитно.

Да си представим този букет от въглеводороди до крем или червило може да ни се стори странно.

Въпреки това именно от нефт получават при преработка няколко фракции въглеводородна суровина, която след изчистване става съставна част от обичайните и постоянно използвани средства.

Тези вещества се прилагат отдавна в козметиката. Толкова отдавна, че дори на много от нас, дори и през ум не ни минава, че с тях не всичко може да е наред.

5 сериозни причини да внимаваме повече с козметиката

1.Минералните масла се натрупват в организма

През 2011 г. в изданието „Женско здраве” са публикувани резултати от изследвания, които показват, че въглеводородите от продуктите от преработката на нефт се натрупват в човешкия организъм.

Те проникват, включително и от козметиката, и могат да присъстват в доста солидно количество – до 1 грам на килограм тегло.

В рамките на експерименти са изследвани проби от мазнини и от кърма на жени, при които се е наложило секцио, и във всички проби се установяват наситени въглеводороди – продукти от нефтохимическата индустрия.

С възрастта те се натрупват все повече и в по-значително количество, и кремове, червила и други обичайни средства могат да бъдат един от основните източници на тези вещества.

Попадайки в тялото, те по никакъв начин не се метаболизират, не се разграждат, не се усвояват и не са от полза. Те просто замърсяват организма.

2.Запушват порите

Нанасянето на кожата на минерално масло запушва порите, препятства изпарението на влага, което най-често се оценява като добър ефект, и се нарушава дишането.

Под мазния невидим слой започват активно да се размножават бактерии, в резултат на което може да се наблюдава активен растеж на пъпки и на развитие на възпалителни процеси.

Едва ли някого привлича този ефект, не е ли така?

Полемиката в научните кръгове по повод комедогенността на минералните масла все още се води, и все още няма единно мнение. Някои експерти са убедени, че се касае за нивото на рафиниране на продукта.

3.Не подхранват кожата с нищо полезно

Това е истина. Минералните масла могат да задържат влага в кожата, запечатвайки нейния слой с непроницаем мастен слой.

Този слой не само възпрепятства изпаряването на влагата, но и попиването и от атмосферата.

4.Негативно влияят на хормоналния баланс

Дисбалансът на хормони, при който в организма са повишени нивата на естроген и почти отсъства прогестерон, е доста разпространен проблем.

Една от основните причини за това патологично състояние са т.нар. ксеноестрогени, разрушаващи нормалния баланс и предизвикващи хормонални нарушения при жените.

5.Възможна канцерогенност

Около 80% от всички козметични продукти съдържат компоненти, които могат да обхванат канцерогенното действие и да бъдат причина за развитие на тумора. Значителна част от тези опасни компоненти са вещества, които се получават от нефт.