Здравният министър изпълни обещанието си от понеделник за възстановяване на част от мерките при преминаване на заразените на дневна база над 200 и то противно на вчерашните изявления на премиера, че нищо няма да се затваря.

Премиерът обърна позицията си и подкрепи затварянето

Сходни мерки приложи Израел преди няколко дни, след като новите заразени тръгнаха нагоре и се задържаха на високи нива.

От друга страна, рекордът заразени вчера се дължи до голяма степен на това, че са направени над 4200 PCR теста.

Процентното съотношение на положителните се е повишило съвсем малко и съответно преминаването на прага от 200 не би следвало да се тълкува като основание за незабавна реакция и въвеждането на ограничения.

С новата заповед на здравния министър се затварят нощните заведения на закрито, плажните дискотеки и барове, както и тези на открито ще могат да работят на 50% капацитет.

Повече от 30 души ще бъде забранено да се събират на открито и на закрито от 10 юли, като се споменава, че ограниченията няма да отпаднат до второ нареждане.

Заповедта не е обвързана с края на срока на извънредната епидемична обстановка, тоест до 31 юли, а ограниченията могат да отпаднат и по-рано.

Пак ще засилват контрола на мерките, пишат повече актове

За пореден път здравният министър повтаря за засилване на контрола за спазване на мерките.

 Д-р Кунчев коментира, че вече са писани множество актове за нарушаване на мерките, макар че би било редно първо да се направят предписания и едва след това да се пристъпва към писането на актове.

Премиерът изглежда е преразгледал позицията си за мерките и също се включи с коментар, като също обяви, че спортните мероприятия индивидуални и колективни са без публика от 10 юли.

И изразява увереност, че с наложените мерки ситуацията би трябвало да се нормализира и новите заразени да намалеят, въпреки повечето тестове, както това стана в Италия.

Причина за обръщането на позицията на премиера е докладваната информация от членовете на оперативния щаб и от областните управители, че скокът на заразените се дължи на липсата на дисциплина и нежелание за спазване на действащите и към момента мерки.

Борисов аргументира промяната с постигането на баланс между поддържането на икономическата активност и запазването на общественото здраве, затова и мерките не са крайни, а по-скоро ограничени като мащаб и бяха до известна степен очаквани.