Синдром на Кушинг представлява заболяване, причинено от продължително излагане на тъканите на тялото на високи нива на кортикостероиди /глюкокортикоиди/.

Кортикостероидите са мощни стероидни хормони, секретирани от надбъбречните жлези, които са разположени над всеки от бъбреците. Те регулират обмяната на белтъчини, въглехидрати и мазнини в тялото.

Намаляват възпалителните реакции на имунната система и спомагат за поддържането на кръвното налягане и сърдечната функция. Основната функция на кортикостероидите е да осигурят реакцията на организма на стреса.

Секретирането на кортикостероиди от надбъбречните жлези представлява елемент от цялостен процес.

Хипоталамусът освобождава кортикотропин-освобождаващ хормон, който стимулира хипофизата да секретира хормона адренокортикотропен, който пък стимулира надбъбречните жлези да освободят кортикостероид.

Когато нивата на кортикостероидите е ниско, тогава нивата на другите два хормона са по-високи и обратно. При нормални условия нивата на кортикостероидите и на другите два хормона се намират в динамично равновесие.
Болестта на Кушинг се развива, когато този баланс е нарушен.

Какви са симптомите?

• Наддаване на тегло, особено в лицето, около шията, в горната част на гърба и изобщо по целия торс.
• Изменения в кожата като например стрии лилави на цвят, лесно формиране на синини, както и други признаци на изтъняване на кожата.
• Проксимална мускулна слабост, причиняваща затруднения при изкачване на стълби и ставане от нисък стол.
Психологически проблеми като депресия, когнитивна дисфункция и емоционална лабилност;
• Допълнително повишаване на кръвното налягане при хипертония и покачване нивата на кръвната захар при диабетиците.
• Намалена костна маса и честа поява на фрактури поради отслабените кости /индуцирата от стероиди остеопороза/;
Полиурия или полипсидия /повишена жажда/ от захарен диабет или безвкусен диабет.
Забавено зарастване на рани или предразположеност към чести инфекции, поради нарушената функция на имунната система.
Нередовна менструация, аменорея и хирзутизъм /прекалено окосмяване/ при жените.
• Намалено либидо, безплодие и импотентност при мъжете.
• При хора, при които анормалните нивата адренокортикотропен се дължат на тумор в хипофизата, могат да развият главоболие, полиурия и никтурия, зрителни проблеми или галактория – гърдите на жената отделят кърма, въпреки че тя не е раждала скоро.

Какви са причините?

Екзогенно приложение на кортикостероиди, тоест външно прилагане на хормона;
• Ендогенна свръхсекреция на надбъбречни хормони;
Тумор в надбъбречните жлези – свръхсекрецията на кортикостероиди може да се дължи на надбъбречно туморно образувание, което може да е доброкачествено или злокачествено.
Тумори в хипофизата, увеличаващи секрецията на хормона адренокортикотропен - туморните образувания косвено стимулират и надбъбречните жлези да освобождават завишени количества кортикостероиди.
Някои видове белодробни тумори или други образувания извън хипофизата могат да станат причина за свръхсекрецията на хормона адренокортикотропен, който на свой ред стимулира освобождаването на по-големи количества хормони от надбъбречните жлези.

Лечение на синдром на Кушинг

Начинът на лечение се определя в зависимост от основната причина за синдрома. Целта на лечение е възвръщането на динамичното равновесие на трите хормона, което ще балансира и нивата на кортикостероидите.

Лечението може да се състои в хирургично отстраняване на тумор, лъчева терапия или използването на лекарства инхибиращи кортикостероидите.

Ако причината за синдрома е продължителната употреба на кортикостероиди за лечение на друго заболяване, например астма или гастрит, лекуващият ви лекар, постепенно ще намали дозата до най-ниската възможна за контролиране на тази болест.

Лекарства, които инхибират синтеза на кортикостероиди като митотан, кетоконазол, метирапон, аминоглутемид, трилостан и етомидат, се използват рядко, тъй като са в токсични в дозите необходими за намаляване на секрецията на кортикостероиди.