Описание

Крипторхизъм представлява състояние на задържане на тестиса и преди раждането на момчето, той не се е преместил от коремната му кухина в кожената торбичка под пениса /скротум/.

Процесът на спускане на тестиса се означава като десцензус. Обикновено единият семенник не десцендира, но при 10% от случаите са засегнати и двете мъжки полови жлези.

Недезцендиралият тестис е необичайно състояние, но е доста срещано при момченцата родени преждевременно.

В повечето случаи недесцендиралият семенник се спуска в скротума в първите няколко месеца от живота на момчето като така заема своето правилно местоположение.

Ако на синът ви има недесцендирал тестис и той заеме положението си в кожената торбичка под пениса от само себе си, не е необходима хирургична интервенция, при която семенникът да се премества в скротума.

Какви са симптомите?

Тестисът не се вижда или не се усеща при опипване в скроталната торбичка, това е основният признак на нарушаване на десценсуса.
Семенниците се образуват в корема при развитието на плода в утробата на майката. През последните няколко месеца при нормална бременност, тестисите се спускат от корема през тръба подобна на канал към слабините /ингвинален канал/ и заемат окончателното си местоположение в скроталната торбичка. При недесцендирал семенник процесът на спускане спира или се забавя.

Какви са причините?

Точната причина за състоянието не е известна. Комбинация от генетично предразположение, здравословно състояние на майката и други фактори като травми и нервна възбудимост, могат да окажат влияние на хормоните, направляващи процеса на десценсус.

Какви са рисковите фактори?

Някои изследвания свързват криптохизъмът със средата, в която бебето се развива по време на бременността. Такива фактори включват експозицията на майката на химикали, които могат да имат въздействие върху развитието на бебето, включително химикали от определени медикаменти или замърсяване в околната среда.

Освен това, диетата на майката по време на бременността може да играе важна роля. Липсата на определени хранителни елементи или неравновесие в хранителния прием може да има влияние върху развитието на мъжките репродуктивни органи.

Предходни медицински усложнения по време на бременността, като например проблеми с маточното обгръщане на плода, проблеми с хормоналния баланс или други системни заболявания на майката, също могат да допринесат за появата на криптохизъм у новороденото.

Важно е да се отбележи, че въздействието на всяка една от тези фактори може да варира от случай на случай и често се изисква множество фактори да бъдат налице, за да се предизвика това състояние.

Изследванията по въпроса са все още в напредък, за да се разбере пълната картина на взаимодействието между различните рискови фактори и развитието на криптохизъм.

Освен това, изучаването и разбирането на тези рискови фактори имат за цел да улеснят предприемането на подходящи предотвратителни мерки, като проследяване на бременността и редовни консултации с лекар. Това може да помогне за намаляване на възможността за криптохизъм и да подпомогне здравето и доброто развитие на новороденото.

Непрекъснатото изучаване и повече разбиране на тези фактори са ключови за разработването на по-ефективни стратегии за превенция и лечение на криптохизъм, което ще подобри здравето и качеството на живот на бъдещите поколения.

Лечение на крипторхизъм

Целта на лечението е да премести на десцендиралият семенник на правилното му място в скроталната торбичка. Ранното лечение преди навършването на 1 година понижава риска от усложнения като безплодие и рак на тестисите.

Хирургия

Недесцендиралият тестис обикновено се коригира чрез операция. Хирургът първо установява местоположението на тестиса в коремната кухина и след това го фиксира в скротума. Процедура се нарича орхипексия и може да се направи чрез лапароскопия или отворена хирургия.

Кога ще бъде определена дата за операцията на сина ви ще зависи от редица фактори като например здравословното състояние на детето и колко ще бъде сложна процедурата по фиксация. Хирургът вероятно ще препоръча операцията, когато синът ви е на възраст между 3 и 6 месеца и преди да стане на 12 месеца. Ранното хирургично лечение е наложително, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения.

В някои случаи семенникът се оказва слабо развит или тъканта му може да бъде изменена или мъртва, тогава хирургът ще отстрани тази тестикуларна тъкан.

Ако синът ви има ингвинална херния, свързана с недесцендиралият тестис, то тя ще бъде коригирана по време на операцията.

След операцията хирургът проследява тестиса, за да установи дали продължава да се развива, функционира правилно или дали стои на мястото си.

Мониторингът най-често се състои в:

• Периодични физикални прегледи;
• Ултразвуково изследване на скротума;
• Тестове на хормоналните нива;

Хормонално лечение

Човешкият хормон гонадотропин, който се използва в тази терапия, има за цел да стимулира механизмите, отговарящи за спускането на тестисите в скротума.

При някои случаи хормоналното лечение може да доведе до частично или пълно спускане на тестисите, но това не е гаранция.

Въпреки че хормоналната терапия представлява опция, тя обикновено не се предпочита като първичен метод за лечение на криптохизъм поради своята по-ниска ефективност в сравнение с хирургическите процедури. Макар да може да бъде използвана в определени случаи, тя често не достига до желаните резултати.

Специалистът по областта обикновено преценява подходящата терапия въз основа на индивидуалния случай и специфичните нужди на пациента.

Хормоналното лечение може да бъде разглеждано като опция при някои млади пациенти, които не могат да бъдат подложени на оперативна интервенция поради различни медицински причини или когато съществува предпочитание за избягване на хирургическа намеса.