Описание

Крипторхизъм представлява състояние на задържане на тестиса и преди раждането на момчето, той не се е преместил от коремната му кухина в кожената торбичка под пениса /скротум/.

Процесът на спускане на тестиса се означава като десцензус. Обикновено единият семенник не десцендира, но при 10% от случаите са засегнати и двете мъжки полови жлези.

Недезцендиралият тестис е необичайно състояние, но е доста срещано при момченцата родени преждевременно.

В повечето случаи недесцендиралият семенник се спуска в скротума в първите няколко месеца от живота на момчето като така заема своето правилно местоположение.

Ако на синът ви има недесцендирал тестис и той заеме положението си в кожената торбичка под пениса от само себе си, не е необходима хирургична интервенция, при която семенникът да се премества в скротума.

Какви са симптомите?

Тестисът не се вижда или не се усеща при опипване в скроталната торбичка, това е основният признак на нарушаване на десценсуса.
Семенниците се образуват в корема при развитието на плода в утробата на майката. През последните няколко месеца при нормална бременност, тестисите се спускат от корема през тръба подобна на канал към слабините /ингвинален канал/ и заемат окончателното си местоположение в скроталната торбичка. При недесцендирал семенник процесът на спускане спира или се забавя.

Какви са причините?

Точната причина за състоянието не е известна. Комбинация от генетично предразположение, здравословно състояние на майката и други фактори като травми и нервна възбудимост, могат да окажат влияние на хормоните, направляващи процеса на десценсус.

Какви са рисковите фактори?

• Ниско тегло при раждане;
• Преждевременно раждане;
• Фамилна анамнеза на състоянието или за други нарушения в гениталното развитие;
• Клинични състояния, засягащи плода, които могат да ограничат неговия растеж, като например синдром на Даун или дефект в коремната стена.
• Употреба на алкохол от майката по време на бременността;
• Пушенето на цигари от майката или излагането ѝ на тютюнев дим;
• Затлъстяване на майката;
• Диабет при майката – тип 1, тип 2 или гестационен диабет;
• Експозиция на родителите на някои пестициди;

Лечение на крипторхизъм

Целта на лечението е да премести на десцендиралият семенник на правилното му място в скроталната торбичка. Ранното лечение преди навършването на 1 година понижава риска от усложнения като безплодие и рак на тестисите.

Хирургия

Недесцендиралият тестис обикновено се коригира чрез операция. Хирургът първо установява местоположението на тестиса в коремната кухина и след това го фиксира в скротума. Процедура се нарича орхипексия и може да се направи чрез лапароскопия или отворена хирургия.

Кога ще бъде определена дата за операцията на сина ви ще зависи от редица фактори като например здравословното състояние на детето и колко ще бъде сложна процедурата по фиксация. Хирургът вероятно ще препоръча операцията, когато синът ви е на възраст между 3 и 6 месеца и преди да стане на 12 месеца. Ранното хирургично лечение е наложително, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения.

В някои случаи семенникът се оказва слабо развит или тъканта му може да бъде изменена или мъртва, тогава хирургът ще отстрани тази тестикуларна тъкан.

Ако синът ви има ингвинална херния, свързана с недесцендиралият тестис, то тя ще бъде коригирана по време на операцията.

След операцията хирургът проследява тестиса, за да установи дали продължава да се развива, функционира правилно или дали стои на мястото си.

Мониторингът най-често се състои в:

• Периодични физикални прегледи;
• Ултразвуково изследване на скротума;
• Тестове на хормоналните нива;

Хормонално лечение

Хормоналното лечение се състои в инжектиране на човешки хормон гонадотропин. Този хормон може да накара тестиса да се премести в скротума на сина ви. Хормонално лечение обикновено не се предприема, тъй като е много по-малко ефективно от операцията.