Извънматочна бременност
Здравна Енциклопедия

Описание

Извънматочна бременност представлява състояние, при което оплодената яйцеклетка се развива извън матката на жената /утробата/.

Това се случва, когато зиготата не достигне или не се имплатира правилно в маточната лигавица. Вместо това зародишът се развива някъде другаде в коремната кухина.

Най-често бременността продължава в една от фалопиевите тръби /т.нар. тубарна бременност/. По тях яйцеклетката се придвижва от яйчника към матката.

Зародишът може да продължи развитието си от външната страна на матката в коремната кухина, на яйчниците или да се прикрепи към червата.

Най-сериозното усложнение при това състояние е интраабдоминална хеморагия /силен кръвоизлив/. В случай че зародишът продължава да расте в една от маточните тръби, тя се разширява и ако не се вземат своевременно мерки за прекъсване на бременността, тръбата може да се разкъса.

Това състояние е много опасно, тъй като от външната страна на всяка фалопиева тръба преминава голяма артерия. И ако в някой от тези кръвоносни съдове се появи руптура, жената може да получи силен кръвоизлив.

Извънматочната бременност най-често се открива в първите между 5-та и 10-та гестационна седмица. Състоянието е сред водещите причини за смъртни случая през първия триместър на бременността.

Какви са симптомите?

Симптомите най-често се бъркат с тези при спонтанен аборт и тазова възпалителна болест. Най-честите признаци са коремна и тазова болка и вагинално кървене. Ако се подозира разкъсване, трябва незабавно да се потърси спешна медицинска помощ.

Най-характерните изяви на това състояние са:

• Замаяност, виене на свят, частичен припадък, загуба на съзнание;
• Бледа кожа, при допир усещане за лепкавост на кожата;
• Обилно изпотяване;
• Ускорен сърдечен ритъм /над 100 удара в минута/;
• Коремната или тазовата болка е толкова силна, че жената не може да се изправи;

Какви са причините?

Оплождането на яйцеклетката от сперматозоида се осъществява в маточните тръби и по-точно в тяхната горна част. Лигавицата на фалопиевите тръби е покрита с реснички, които улесняват движението на зиготата към матката, където трябва да се имплантира.

Но ако маточната тръба е увредена, изкривена или запушена, оплодената яйцеклетка не може да се придвижи.

Най-често заболяванията или състоянията, които причиняват извънматочна бременност са:

• Предишни инфекции на маточните тръби като тазова възпалителна болест, хламидия и гонорея.
• Предишна операция на органи в коремната кухина особено на фалопиевите тръби, яйчниците, матката или червата. Локална операция на външната част на шийката на матката не е рисков фактор.
• Използване на медикаменти за стимулира на фертилността при зачеването.
• Предхождаща анамнеза за извънматочна бременност;
• Използването на спирала не води до увеличаване на риска. Въпреки това е по-малко вероятно да се развие нормална бременност в матката, ако жената има спирала. Затова при съмнение за бременност трябва в рамките на първите една две седмици спиралата да се премахне. Важно е да се спомене, че спиралата е предпазно средство срещу маточната бременност, но и срещу извънматочна.

Лечение на извънматочна бременност

Лечението зависи от размера на зародиша и неговото местоположение. Ако яйцето е малко, на жената се дава лекарство, което да преустанови растежа на плодната тъкан и да позволи на тялото да я абсорбира.

През последните години успешно се прилага терапия с метотрексат. Лекарството възпрепятства клетъчното делене и растежа и се използва успешно за лечение на левкемии, лимфоми и други ракови заболявания.

Метотрексатът се предписва под формата на единични или множество мускулни инжекции. Повечето жени, които се подлагат на тази терапия съобщават за болка ниско в корема, особено през първите няколко дни и вагинално кървене като при обилен менструален цикъл. След приключване на терапията са необходими кръвни тестове на всеки 3 дни, за да се гарантира, че лекарството е било ефективно.

Използва се също така като имуносупресивен агент за предотвратяване на реакцията при трансплантация на органи.

Също така може да се приложи чрез директно инжектиране в плодната тъкан калиев хлорид, който представлява токсичен химикал, който унищожава делящата се клетъчна тъкан.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.42 59

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Следваща публикация