Съставихме списък с най-разпространените грешки, които следва да се избягват, за да се запази дълги години връзката или брака като хармонична и пълноценна.

Грешките, които могат да доведат до раздяла

Неумение за пазене на тайни

Съвсем нормално е, когато имаме половинка, да споделяме с нея своите тайни. Но когато правим това, разчитаме, че тази информация няма да бъде разпространена.

Това е въпрос на доверие – ако един от партньорите научи, че неговата тайна се знае от трети човек, то най-вероятно ще се почувства предаден или унизен, а това може да създаде сериозни проблеми във връзката.

Същото се случва, когато партньорите имат тайни един от друг. Никой не казва, че трябва да разказвате на своята половинка всичко, което ви се е случило минута по минута. Но не трябва да се крият важни неща от партньора.

Този, който крие от половинката, може да започне да изпитва чувство за вина, безпокойство, страх да не бъде разкрит и други отрицателни емоции. Всичко това също може да предизвика напрежение във връзката, което да я изложи на опасност.

Неправилно поставяне на приоритети

Веднага щом забележите, че прекарвате много повече време на работа или с приятели – това е тревожен сигнал. Има вероятност да подценявате не само своята половинка, но и отношенията ви с него/нея като цяло.

Разбира се, добре е, когато всеки в двойката има собствени интереси извън връзката, но съществува фин баланс, който е необходимо да се поддържа.

Оплакване от мъжа пред приятелки, вместо разговор с него

Някои предпочитат да говорят за проблемите във връзката с други хора – приятелки, членове на семейството, колеги и много други, но само не и с мъжа.

Но подобни разговори имат очевидни недостатъци. Първо, тези, на които се оплаквате, няма да решат проблема вместо вас.

Второ, когато сами поставяте акцент върху лошото, ставате слепци за хубавото, което има във връзката ви. И накрая, ако не обсъждате директно с партньора това, което ви вълнува, как ще научи какво не ви харесва, дразни или не ви устройва в отношенията с него.

Прекалено голямо присъствие в живота на другия

Има и още една крайност – когато се влюби един от партньорите, започва да задушава другия със своята привързаност. Например, един от тях внезапно решава, че всяка свободна минута трябва да прекарва заедно с другия.

Тогава такъв човек става зависим от своята половинка, а понякога дори се губи като личност, напълно се „разтваря” в своя любим/любима.

Много по-добре е, когато всеки един има свои интереси и хоби, свой кръг на общуване. В крайна сметка от това печелят двамата, и животът на двойката става по-богат и наситен със събития.

Все пак не трябва половинката да се оставя на втори план, като се обръща внимание само на децата и на родителите. Създавайте ритуали само за двамата - вечерна разходка преди лягане, ходене на кино, във ваната заедно или вечеря в ресторанта.

Съвсем не е задължително това да се прави всеки ден, напълно разбираемо, че времето невинаги стига. Ако не веднъж седмично, то поне един път в месеца пак е достатъчно, за да се поддържа хармонична връзка.

Всичко се повтаря отново и отново

Забелязали сте, че новата ви връзка напълно наподобява предходната. Учени от Канадския университет доказват, че хората обикновено пресъздават с новия партньор същите проблеми, както и с предходния.

Така е устроен мозъкът ни – избира познат сюжет, друго развитие на събитията изисква повече усилия.

За щастие, малко усърдие и желание за учене от собствения опит могат да превърнат човек в щастливец, който се наслаждава на напълно удовлетворяваща връзка.

Компромисът – основа на връзката

Повечето разбират неправилно думата „компромис”. Когато отстъпва само един от партньорите, това е неправилно. Няма смисъл да правим нещо, което причинява болка на другия. Щастието на всеки в двойката е от толкова важно значение, както и самата връзка.

Същевременно пълноценната връзка се базира на основата на компромис. Някои неща са по-важни за мъжа, други за жената. Затова в една връзка винаги трябва да сме готови да правим компромиси.

Премълчаване на проблемите

Агресивното поведение на един от партньорите е токсично за всяка връзка. Но има понятие пасивна агресивност. Това е косвено враждебно поведение, което може да включва скрити оскърбления, обиди или нарочно неизпълнение на задължения.

Повечето реагират на такова поведение, като се правят, че не го забелязват с цел да избегнат директна конфронтация, но така се създава благодатна почва за бъдещи недоразумения.