Кашлицата при деца може да бъде симптом на множество заболявания. Най-често, както казват, изследователи, упоритата кашлица е признак на бронхит.

Сред видовете кашлица – от силна и влажна до повърхностна и упорита, има и още един характерен вариант. Това е лаещата, изтощителна кашлица, от която се появяват болки в ребрата, пукат се капиляри, това е класически признак на коклюш.

И днес все по-често се говори, че коклюш се развива, заради недостатъчна ваксинация, макар и да върви условно по план.

Също така този симптом повишава риска от епилепсия при деца. Какъв е проблемът с ваксините, и как е свързана лаещата кашлица и нарушението на функционирането на главния мозък?

Ваксинация и епилепсия – има ли връзка

В края на миналия век ваксината срещу коклюш се свързваше с развитие на епилепсия при деца. По-късно този слух се опровергава и то неведнъж.

Причина за неговата поява е реакцията на ваксината – наистина коклюшовият компонент /токсоид/ се понася по-тежко в сравнение с другите ваксини.

След поставянето на ваксината при децата понякога се повишава температурата, възможно е леко кашляне, общата симптоматика е сходна с остра вирусна инфекция.

Този страничен ефект се отнася към нормата, и педиатрите предупреждават за него и изписват препарати за сваляне на температурата, в някои случаи антихистамини, прием на повече течности и изолация у дома за няколко дни.

Всичко минава от само себе си за 2-3 дни.

При някои по-чувствителни деца на фона на висока температура, без значение какво я е предизвикало, се развиват фебрилни пристъпи.

Този вид гърчове са свързани потенциално с вероятността от епилептични припадъци – при предразположение към епилепсия, честите температурни гърчове ускоряват нейната манифестация.

Ваксината против коклюш обаче не е причина за епилепсия. Реакцията на организма на нея само подчертава колко тежко би боледувало детето при среща с живия провокатор на заболяването.

Как коклюшът влияе на тъканите на мозъка

Връзка между болестта коклюш и развитие на епилепсия наистина има. И експертите днес твърдят, че за децата коклюш е много по-опасен от COVID-19.

Заболеваемостта от коклюша расте през последните години в доста държави. У нас не се наблюдава тази тенденция, от началото на 2020 г. са регистрирани 23 случая на коклюш, а през последната седмица нито един, както и през изминалите 7 дни. До момента са с 3 по-малко, отколкото за същия период на 2019 г.

В ново изследване под ръководството на доктор Мортен Олсен от болницата към Орухския университет в Дания се провежда проучване сред 4700 датски деца с коклюш.

Децата, участвали в проучването, са родени в периода 1978 г. до 2011 г. и наблюденията са до 2011 г.

Повече от половината от тях – 53%, се разболяват от инфекции на дихателните пътища, преди да навършат 6 месеца.

Всяко от децата се сравнява с 10 други на приблизително една и съща възраст. Изследването не успява да докаже причинно-следствена връзка, екипът на Олсен съобщава, че към 10-годишна възраст епилепсията е била установена при 1,7% от децата в групата с коклюш и при 0,9% от останалите деца.

Ранната заболеваемост от магарешка кашлица увеличава броя на децата с епилептични пристъпи с почти 2 пъти.

Възрастта, на която детето се разболява от коклюш, има най-голямо значение. Изследването показва, че при деца над 3 години вероятността от развитие на епилепсия е не по-висока, отколкото при останалите малчугани.

Коклюшът може да предизвика пристъпи на силна кашлица и е свързан с гърчове при бебета, но връзката между него и епилепсията досега е неизвестна.

Проблеми с календара на имунизациите

Според ново изследване, малките деца на възраст от 3 до 36 месеца, на които не са направени всички имунизации против дифтерия, тетанус и коклюш по разписание, се излагат на повишен риск от развитие на коклюш.

Планът за поставянето на ваксините може да се променя в зависимост от особеностите и здравословното състояние на детето, в много случаи нежеланието на родителите или причини, които не са повод за пропускане на ваксинации, променят формирането на имунитета.

Графикът на имунизациите, който сега действа, безопасен и ефективен, но ако се спазва строго, ако ли не се повишава вероятността от коклюш.