„Мия си зъбите редовно и дори използвам конец за зъби”, „Не, не пуша, просто се глезя от време на време”. Тези и други не особено верни твърдения в зъболекарския кабинет са напълно безсмислени.

Лъжата може да се обърне против пациента и да доведе до отлагане на необходимото лечение и да доведе до намаляване на неговата ефективност. За какво най-често лъжем зъболекарите и защо трябва да бъдем по-честни?

За какво най-често не сме честни със зъболекарите

„Нямам вредни навици”

Често хората крият своите вредни навици, не желаят да си признават любовта към алкохола и към цигарите, тъй като никой не желае да поеме върху себе си отговорността за своя живот и като следствие, проблемите със зъбите.

Скриването от зъболекаря на вредните навици едва ли ще се получи, тъй като последствията от тях ще се видят и с невъоръжено око. Ако цигарите оставят след себе си черна и обикновена зъбна плака, то алкохолът отмива калция от организма, който е строителен материал за минерализираната тъкан на дентина.

В резултат рискът от развитие на кариес нараства с 4 пъти, и като цяло зъбите стават по-крехки.

Ако пациентът иска да си имплантира изкуствен зъб на мястото на падналия, то може да загуби време и средства, ако скрие от лекаря своята никотинова зависимост.

Проблемът е, че този вреден навик допринася за съществено намаляване на шансовете имплантът да се срасне с челюстната кост.

Затова е по-добре да си признаем веднага и да попитаме какви мерки за грижа и профилактика помагат за поддържане на здравето на зъбите.

Зъболекарят може да подбере тези процедури, изхождайки от здравословното състояние на устната кухина, и да препоръча някакви специални средства за домашна грижа.

„Храня се здравословно и правилно”

Предизвиканите от дейността на патогенните микроорганизми на заболяванията на устната кухина често предизвикват поява на лош дъх. Но са много тези, които отиват на зъболекар с подобно оплакване, без да се вземат предвид с какво се хранят.

Има немалко храни, които са причина за поява на този деликатен проблем. Сред тях са всевъзможните маринати и консервирани зеленчуци, приготвени с добавяне на голямо количество оцет, кисели плодове и зеленчуци – вишня, лимон, цитрусови и други.

Освен че е възможно да предизвикат лош дъх, повишават риска от развитие на заболявания на органите на храносмилателната система – гастрит, язва на стомаха и 12-пръстника, които също често се съпровождат с подобни неприятни последствия.

Затова е най-добре да не крием от зъболекаря, че обичаме да си похапваме кисели краставички и домати, а честно да си кажем и едновременно с това да споменем и другите неприятни симптоми:

  • Болки в горната част на корема;
  • Гадене и подуване;
  • Оригване на кисело.

В този случай ефективно ще бъде коригирането не на устната кухина, а на храненето. Само при спазването на тези условия може да се разчита на решение на възникналия проблем.

„Мия си зъбите правилно”

За съжаление, дори при липса на вредни навици и правилно хранене е възможно да възникнат проблеми със зъбите, причината за които е неправилната грижа. Значение има всичко – дори това как се държи четката за зъби и какви движения се извършват с нея.

В денталната медицина е разпространена патологията – клиновиден дефект. Това е некариозно увреждане на твърдата тъкан на зъбите, което е слабо проучено, а определянето на причините е предмет на изучаване от най-светлите умове на науката.

Повечето учени са на мнение, че проблемът е в неправилната грижа на зъбите, което води до поява в областта на зъбната шийка на дефект с клиновидна форма.

„За всичко е виновна наследствеността”

Някои крият своите вредни навици зад лошата наследственост, приписват всичко на гените. Разбира се, това може да стане отлично оправдание, но винаги ли за това е виновна наследствеността? А може би проблемът е в неправилната или недостатъчна хигиена.

Но повече от наследствеността, на състоянието на зъбите се отразява начинът на живот на човека, затова независимо дали предците са имали проблеми, трябва да се грижим за здравето на устната кухина и да спазваме хигиена.