Препаратите на основа на ехинацея основно ще бъдат полезни при настинка и грип.

Това е отличен стимулатор на имунната система, който помага при различни инфекциозни и възпалителни заболявания. Днес препаратите от ехинацея могат да се закупят и под формата на таблетки, настои и мехлеми.

Ехинацеята е позната на повечето от нас като билка, която стимулира имунната система. Но нейните положителни свойства не се ограничават само с това.

Още от древни времена отварата от това растение е била използвана за промиване на рани и за очите, а също е била прилагана при ревматизъм, артрит, заушка и дребна шарка.

Към настоящия момент в аптеките се предлагат немалко препарати на основа на ехинацея – билкови чайове, под формата на таблетки, настои и биологично активни добавки. От тази билка само в Германия са били произвеждани повече от 250 различни препарати.

С какво ехинацеята е толкова полезна за имунитета?

В резултат на редица изследвания учените успели да открият няколко групи полезни вещества, които положително влияят на имунитета. Ето и основните групи вещества, съдържащи се в тази билка:

• Полизахариди – надземната част на растението е много богата на тези полезни вещества, които предотвратяват попадането на патогенни клетки в клетките на организма. Още повече, че полизахаридите, съдържащи се в тази билка, способстват за регенерация на тъканите.

• Инулин – корена от това билково растение се съдържа веществото инулин, което повишава активността на белите кръвни телца. Така клетките на имунната система започват по ефективно да се справят с инфекциите, като отстраняват патогенните бактерии.

• Ехинозиди – група вещества, съдържащи се както в надземната част на растението, така и в корените му. Установено е, че тези вещества притежават свойства на антибиотици – унищожават патогенните бактерии.

Освен това ехинозидите способстват за извеждането от организма на свободните радикали.

• Алкиламиди – вещества, съдържащи се в корените на растението. Алкиламидите притежават анестезиращо действие, благодарение на което отварата от ехинацея може да се използва и за намаляване на зъбобола.

Освен гореизброените вещества, ехинацеята е също богата и със своя минерален състав. В частност – в нея се съдържа много калий, калций, мед, сяра, сребро, манган, цинк, селен и кобалт.

Много от тези микроелементи вземат участие в поддържането на нормалната дейност на имунните клетки.

За кого ехинацеята би била полезна?

При настинка и грип – най-често настоят се назначава при настинка и грип. Установено е, че с ехинацеята процесът на оздравяване протича по-бързо.

И може да се предписва, дори на деца на възраст 2-3 години. А за профилактична цел би била полезна за хора с отслабен имунитет.

При инфекциозни заболявания – тъй като тази билка е отличен модулатор на имунната система, то съвсем целесъобразно е да се назначава при ушни инфекции, мононуклеоза, инфекциозни заболявания на пикочния мехур, сепсис и други бактериални, вирусни и микотични заболявания.

При кожни заболявания – в този случай отварите от ехинацея се прилагат външно. В частност при херпес, фурункули, уртикария, ухапвания от насекоми и екземи.

Кой не трябва да приема ехинацея?

Препаратите с тази билка, включително и настоят, не се препоръчва да се употребяват повече от 2 месеца. Въпреки големият списък с терапевтични свойства на растението, то с него не трябва да се злоупотребява.

И затова поне 2-седмични интервали между курсовете са задължителни.