Ако очите на детето се зачервят, появят се секрети с воднист, слузест или гноен характер, е възможно развитие на конюнктивит. В подобен случай е необходимо да се потърси лекарска помощ, за да се потвърди диагнозата и да се назначи правилно лечение.

Това е особено важно при бактериална природа на инфекцията, когато е необходимо назначаване на антибиотици под формата на местни препарати – капки, мехлеми или вътрешно.

Опитите за самолечение могат да доведат само до усилване на възпалението и усложнения. Не по-малко важна е профилактиката на конюнктивит.

Конюнктивит при деца - важни правила при лечение

Как се поставя диагноза конюнктивит при деца?

Възпаление на конюнктивата при кърмачета се установява по следния начин:

  • Преглед – специалистът внимателно преглежда 2-те очи на детето и открива симптоми, сред които зачервяване и възпаление на конюнктивата. Също се прави оценка и на яснотата на зрението, наличие на корички по миглите и способност за отваряне на очите.
  • Съпътстващи симптоми – вирусният конюнктивит често възниква на фона на простуда, докато по време на бактериална инфекция могат да се засегнат очи, носоглътка, средно ухо. Проверката на другите съпътстващи симптоми може да помогне при поставяне на диагнозата.
  • Изследване на кръвта – помага за установяване на наличие на вируси, бактерии или антитела към тях определя точната природа на основната инфекция. Правилната диагноза и изясняването на причината на възпалението помага за правилен избор на курс на лечение, който зависи от първопричината.

Как се лекува възпаление на конюнктивата при деца

В повечето случаи незначителното възпаление преминава от само себе си, само при пълноценна грижа за детето. Някои стъпки могат да помогнат за отслабване на симптомите и за ускоряване на оздравяването.

При вирусна природа на възпалението имунната система активно се бори с вирусите, предизвикващи конюнктивит. Но ако инфекцията е тежка, лекарят може да назначи антивирусни очни капки.

Тези капки обикновено действат против доста опасни вируси, сред които и обикновен херпес. Вирусното възпаление постепенно преминава в рамките 2 седмици, но може да се проточи по-дълго време. Тогава е необходимо по-активно лечение.

При алергична природа възпалението помага промиване на очите с вода, за да се отмият механично прах и алергени.

В отделни случаи, ако възпалението е силно, сърбежът е изразен, има и парене в очите, лекарят може да препоръча капки с антиалергични и противовъзпалителни компоненти или антихистамини вътрешно.

Бактериален процес – назначаване на антибиотици

При бактериална природа на конюнктивит често се прилагат антибиотици. Обикновено се предписват средства за местно приложение – очни капки, мехлеми. Действат само в случай, ако конюнктивитът е предизвикан от микроби - патогенни и условно-патогенни.

Не може да се каже с точност дали антибиотиците за местно приложение са ефективни против бактериален конюнктивит. Но приложението им помага за намаляване на продължителността на инфекцията.

Винаги е необходимо антибиотиците да се прилагат в строго предписаната доза за предотвратяване на странични ефекти, усложнения и развитие на резистентност. 

Ако при детето не се наблюдава подобрение, дори 24 часа след употреба на антибиотици, то трябва да се потърси лекарска помощ.

При повечето деца при бактериален конюнктивит подобрението настъпва след 2-6 дни, дори и без лечение на антибиотици.

Какво не трябва да се използва при лечение за деца

При конюнктивит възрастните често прибягват до използване на студени компреси и противовъзпалителни, капки за очите, които свиват кръвоносните съдове.

Подобни методи за управление на инфекцията могат да бъдат опасни за деца, особено в ранна възраст.

Някои майки могат да използват малко количество кърма като капки за очи. Но няма научни доказателства, че кърмата може да бъде ефективно лекарство против конюнктивит при деца.

А освен това може да е хранителна среда за микроби и детето може да развие усложнения на конюктивит.

При лечение на малко дете по-добре да се избягват всякакви домашни средства за лечение на конюктивит, тъй като не се знае как ще реагират очите на детето.

Възпалението на конюнктивата рядко предизвиква продължителни проблеми. Усложнения са възможни при деца с проблеми с имунитета.