Морбили обикновено се смятат за детска болест от групата на не особено опасните. Но от дребна шарка само за час по света умират по 15 души. Децата сред болните са наистина повече, отколкото възрастните, но не толкова много.

Настъплението на морбили в Източна Европа

В някои държави от Източна Европа заболеваемостта от морбили доста нарасна и болните до 18 години са 54.6% от общия брой разболели се. Тоест почти половината от заболелите са възрастни.

Предвид нарастването на заболеваемостта в Източна Европа е добре всеки възрастен да знае точно има ли имунитет срещу морбили. Има ли направени ваксини, какви симптоми на болестта са най-обезпокоителни.

Как възрастните се заразяват с дребна шарка

Възбудителят на морбили се пренася по въздушно-капков път. Тази инфекция е силно заразна – до 95% достига заразността на вируса. Това означава, че 95 от 100 души, които са в близост до източник на болестта, се разболяват, ако нямат специфичен имунитет.

Възрастните се заразяват по същия начин както и децата. Случаи на морбили най-често се регистрират през зимата. Най-многобройната възрастова група са деца на 4-5 години.

Кърмачетата на 3-6 месеца се намират под защита на майчините антитела. А впоследствие имунитетът се понижава, при липса на ваксинация и контакт с болно дете заразяването е почти сигурно.

Периодът, в който болният е заразен, е доста продължителен – 5-10 дни от първата поява на обриви по тялото, в зависимост от тежестта на протичане на болестта и наличие на усложнения.

И макар морбилите да се смятат за детска болест, все по-често се откриват при възрастни.

Симптоми на болестта в зряла възраст

Симптоматиката на морбили при възрастни е идентична с тази при деца. Но тежестта на нейното проявление е по-изразена, особено в етапа на обривите, предизвикан от бактериемия, в период на интензивно размножаване на вируса в кръвта на болния.

Основни симптоми:

  • Повишаване на телесната температура до фебрилни стойности;
  • Главоболие, влошаване на състоянието, липса на апетит и слабост;
  • Проявления на конюнктивит, фотофобия;
  • Хрема;
  • Отекли гласови връзки – пресипване на гласа;
  • Поява на големи червени петна по небцето;
  • Нарушена чревна функция;
  • Характерен за морбили обрив;
  • Възможно объркване на съзнанието;

Периодът от заразяване до появата на първите симптоми на заболяването продължават от 7 до 21 дни.

При типично, неусложнено протичане на морбили при възрастни се разграничават 3 етапа, които се сменят един след друг – катарален, етап на обриви и възстановяване.

Разболелите се възрастни прекарват дребната шарка средно много по-тежко, отколкото децата.

Възможни опасни усложнения

По-голяма е вероятността от присъединяване на усложнения като бактериална пневмония, изразени бактериални инфекции на лигавицата на очите, на вътрешното ухо. А това може да доведе до загуба на зрение и слух.

Едно от най-опасните усложнения на морбили е менингоенцефалит. При това възпаление на мозъчните обвивки вероятността от летален изход е 40%, от 5 болни 2 умират.

Възбудителят на морбили повлиява силно неблагоприятно на имунитета на възрастните, поради което не само се развиват бактериални усложнения, но и се обострят хроничните заболявания, натрупани с възрастта.

Ваксини за възрастни

Вирусът на морбили е силно заразен, докато не вземе жертви, не си тръгва. Единственият вариант за предпазване на вируса е ваксина против морбили.

Според изследванията ваксините против морбили формират имунитет за 9-12 години, в някои случаи и за повече.

Повечето възрастни, които не са прекарали в детството морбили, на практика няма имунитет към болестта в началото на средната възраст.

Това е причината при повишена вероятност от заразяване или с профилактична цел да се предлага реваксинация за възрастни.

Ако децата обикновено се ваксинират с тривалетна ваксина против морбили, паротит и рубеола, то за възрастни се препоръчва моноваксина против морбили, която се поставя на 2 дози с интервал от 3 месеца.

За да се изясни състоянието на имунния статус, трябва да се направят кръвни изследвания, които да установят какъв е имунитетът против морбили.

По резултатите от изследванията се изяснява колко ефективно организмът може да се противопостави на инфекцията в случай на контакт с инфекцията.