Микроскопът вече заема почетно място в зъболекарския кабинет. Лекарите използват оптиката при изследвания, диагностика, манипулации с висока точност.

Денталните микроскопи позволяват значително повишаване на ефективността на зъболекаря, а това означава, че са от помощ в случаите, които до неотдавна са се смятали за много сложни и са се решавали единствено радикално, тоест с изваждане.

Днес зъболекарите се придържат към стратегии за максимално запазване на зъбите, а това означава и тяхното здраве.

Микроскоп за лечение на зъби – това не е опасно

Веднага следва да се развенчае митът за денталния микроскоп, че е вреден за здравето.

Много хора смятат, че зъболекарят трябва да постави микроскопът непосредствено в устната кухина, което ще достави силен дискомфорт и може да увреди лигавиците и зъбите. Това изобщо не е вярно.

Микроскопът е разположен над пациента, на около 30 см. Положението на микроскопа се избира по такъв начин, че да е комфортно и на пациента, и на зъболекаря, който гледа непосредствено в окулярите и провежда терапията.

Също изображението може да се изведе на монитора, това помага на медицинската сестра да е наясно какво прави лекарят, и да му помогне.

В какви случаи помага микроскопът

Денталният микроскоп позволява увеличаване на изображението с 20 и повече пъти. Използва се, когато е необходимо да се определи структурата на каналите, да се постави диагноза на ранен кариес или пукнатини в емайла, определяне на точността на прилягане на протезите, премахване на кисти, прочистване на канали.

Разбира се, микроскопът е необходим и при провеждане на хирургични интервенции. С използване на микроскоп зъболекарят може да изпълни, без преувеличение, наистина дизайнерска работа.

Защо с микроскоп е много по-добре

Случва се кореновите канали да са силно разклонени. И без микроскоп с висока точност е трудно да се разбере тяхната структура, а това означава, че е трудно да се изчистят.

Възниква и следната ситуация, когато зъболекарят първо трябва да отстрани стара пломба, и да не остави нито частица от нея. Впоследствие прочиства каналите, без да засяга и уврежда стените. Само чрез използване на микроскоп тези манипулации могат да се изпълнят максимално точ

Само чрез използване на микроскоп тези манипулации могат да се изпълнят максимално точно, внимателно деликатно и бързо.

С използването на микроскоп стана възможно откриването на кариес в най-ранните стадии. Лечението на такива случаи може да е без машинка. И съответно без упойка. Лечението е по-меко, но същевременно е с висока ефективност – зъбът се запазва максимално и се предпазва от по-нататъшно разрушаване.

След терапия с използване на микроскоп значително намалява периодът на възстановяване. Възможно някого от нас да познават ситуацията, когато след пломбирането на канала 2-3 дни се запазват не много приятни и дори понякога болезнени усещания?

Това се случва, заради останалите в канала нервни окончания, които без микроскоп зъболекарят няма да може да види.

Когато се използва микроскоп може да не се мине без рентгенова снимка, тоест без лъчево натоварване на организма. Това е много важно при лечение на деца. Да, и за възрастните също лъчевото натоварване не е желателно.

С какви храни да заменим десерта за здрави зъби

Важно е да знаем как да избегнем разрушаването на зъбите и сложни процедури в зъболекарския кабинет.

Твърдите сирена, тоест кашкавалите и ядки способстват за механично почистване на зъбите от плака, затова и се препоръчва да се ядат като десерт след основно хранене.

Сред храните, които почистват зъбите са малко известни твърдите сирена и ядки. Те не само добре почистват механично повърхността на зъбите, но и създават благоприятен баланс на киселините и основите в слюнката.

Затова е препоръчително да завършваме храненето не с десерти, а с тези храни. След сладките десерти киселинно-алкалния баланс се понижава до критични нива и възниква кариесогенна ситуация.

За почистване на зъбите са подходящи моркови и ябълки. Това са храни, които прекрасно почистват повърхността на зъбите от плака. Изобщо всички твърди плодове и зеленчуци, особено в които присъстват киселини, притежават такова действие. Зеле, ряпа, круши, например.

Що се отнася за избелване на зъбите, то се предполага, че няма такива храни.