В повечето случаи няма повод за безпокойство, но понякога това е признак на опасни болести.

Осезание или тактилно чувство се осигурява от система от клетки, които отговарят за възприемането на натиск, хлад, топлина и отчасти болки.

Кога загубата на чувствителност е повод за тревога

Възниква и частична загуба на чувствителност – хипостезия, по-рядко – пълна /анестезия/.

Този проблем се описва като загуба на чувствителност или като изтръпване. Обикновено хипостезията се съпровожда и от други симптоми, които се наричат парестезии.

Това са усещания като мравучкания, по-рядко – болка и слабост в мускулите, или чувството, което възниква, когато сме си седнали на единия крак или сме си легнали върху ръката.

Чувствителността обикновено изчезва на малък участък – на крак, на ръка или на лицето. По-рядко това засяга големи области на тялото, например, лявата или дясната половина на тялото при инсулт.

Защо се случва това

Когато се докоснем до нещо, в кожата се активират специални клетки – рецептори. Те предават информацията по нервите в главния мозък.

Там електрическите импулси се превръщат в готови усещания – натиск, температура и плътност на предмета. Всичко, което уврежда рецепторите, нервите или мозъка, предизвиква също хипо- или анестезия.

Механичен натиск върху нерва

Загуба на чувствителност възниква при дълго притискане върху нерва, например, легнете си върху ръката по време на сън или стоите с кръстосани крака.

Обикновено изтръпването отшумява веднага щом изчезне натиска върху нерва. Ако чувствителността не се възстановява или изчезва, дори при незначително притискане на нерва, това е признак на вродено заболяване – неврална амиотрофия.

Още една причина, която става все по-разпространена – карпален тунелен синдром или синдром на карпалния канал. Възниква заради постоянен периодичен натиск върху срединния нерв.

От тези заболявания страдат велосипедисти, пианисти, киберспортисти или IT-специалисти.

Хронични заболявания

Диабет, порфирия, амилоидоза, болест на Рейно – всички тези заболявания предизвикват увреждане на нервите, което води до хипо- или анестезия на различни участъци на тялото.

Исхемия

Чувствителността изчезва, когато нервните клетки не получават достатъчно кислород с кръвта. Това се случва при исхемични инсулти, транзиторни исхемични атаки или васкулити. Обикновено изтръпва едната половина на тялото или на лицето.

Демиелинизиращи болести

Към тях се отнасят множествена склероза и синдром на Гилен-Баре. Демиелинизацията означава, че се разрушава миелиновата защитна обвивка.

В резултат не могат да се предават импулси, и чувствителността изчезва. Обикновено това се случва, когато имунната система започва да атакува клетките на собствения организъм.

Инфекции

Те предизвикват възпаление в главния и в гръбначния мозък, поради което изчезва чувствителността на големи участъци на тялото.

Тумори

Те се разрастват и започват да притискат към нервите или мозъчната тъкан, което води до загуба на чувствителността. При тумори в кората на главния мозък обикновено възниква изтръпване от едната страна на тялото.

Новообразуванията на гръбначния мозък предизвикват анестезия в ръцете и в краката.

Токсини, тежки метали и лекарства

Всички тези фактори водят до увреждане на нервите или на чувствителността на клетките, поради което те престават да функционират.

Защо това е опасно

Всичко зависи от мястото, на което изчезва чувствителността, и от типа на чувствителността. Хипостезията в краката затруднява ходенето и шофирането на автомобил, а загубата на чувствителност за топло или към болка води до това, че може и да не забележим сериозна травма.

Кога трябва да се търси лекарска помощ

В повечето случаи хипостезията се предизвиква от безобидни причини, но все пак някои от тях могат да са опасни за живота. Необходима е спешна медицинска помощ, ако изтръпването е:

  • Започнало внезапно;
  • Появило се е след неотдавнашна травма на главата;
  • Засяга голяма част от тялото – например, цялата ръка или дори половината тяло;

Също неотложна помощ е необходимо да се потърси, ако изтръпването се съпровожда със:

  • Слабост или парализа;
  • Говорни нарушения и на съзнанието;
  • Световъртеж;
  • Внезапно силно главоболие;

Необходима е лекарска помощ, ако случаите на изтръпване се появяват често и не минават продължително време.

Как се лекува

За да се отстрани загубата на чувствителност е необходимо да открием и да отстраним конкретната причина за това състояние. Например, при синдром на карпалния канал са препоръчителни определени упражнения, а при диабет е необходим по-добър контрол на кръвната захар.