Ново американско изследване показва, че ако инсултът започне да се лекува с 15 минути, то това значително ще подобри изходът от болестта.

Само 15 минути по-ранно лечение и се избягва инвалидност

Група учени от Медицинския факултет към Калифорнийския университет опитват да определят връзката между времето за начало на реперфузионната терапия и резултатите от лечение на пациенти с остър исхемичен инсулт.

Установили, че по-ранното и по-бързо начало на лечението може да спаси живот и да предотврати продължителна инвалидност.

Инсултът се развива, когато внезапно блокира кръвоснабдяването на тъканите на определена част от мозъка.

В някои случаи това протича при разкъсване на кръвоносните съдове на мозъка и възниква кръвоизлив.

Сърдечно-съдовите заболявания, сред които и инсулт, са водеща причина за смърт по цял свят.

Инсултът също е основна причина за тежка и дългосрочна инвалидност.

Лечението на инсулт започва с пристигането на бърза помощ, която да откара получилият остро нарушение на мозъчното кръвообращение в болница.

В клинични условия пациентът получава спешна медицинска помощ, курс на лечение за предотвратяване на повторен инсулт и рехабилитация.

Как се провежда лечението при инсулт днес

Реперфузионната терапия при остър исхемичен инсулт предполага венозно вливане на лекарства, разтварящи тромби в кръвоносните съдове.

В новото изследване учените опитват да определят връзката между скоростта на лечение с помощта на реперфузионна терапия и нейната ефективност с остър исхемичен инсулт.

Учените анализирали данните от 6756 души, прекарали исхемичен инсулт. Средната възраст на пациентите е 70 години и повече от половината от тях били жени. Те също отчитали времето, необходимо, за да бъде откаран получилият инсулт в болница.

И се установило, че на всеки 1000 пациенти, които започват да се лекуват с 15 минути по-рано, смъртните случаи намалявали с 15.

Освен това, 17 от всеки 1000 пациенти успявали да излязат от болницата без чужда помощ, а 22 можели да се грижат за себе си сами след изписването.

Учените също установили, че средното време от постъпването в болница до началото на лечението отнемало около 1 час и 27 минути, а средното време от началото на проявлението на симптомите до лечението било около 3 часа и 50 минути.