Интимната епилация и депилация предизвикват все по-голямо безпокойство сред лекарите, особено през лятото. Каква опасност крие в себе си тази процедура и могат ли рисковете да се ограничат? Нека да разберем.

Да внесем яснота в термините…

За тези, които за първи път в навечерието на отпуската се канят да въведат ред в зоната на бикините, да уточним разликата между интимната епилация и депилация.

Интимната епилация – това е премахване не само на външната част на косъма, но неговия корен – фоликула, от който расте. Това се извършва с помощта на електричен ток, лазер, импулсна светлина.

От първия опит обикновено не се получава унищожаването на фоликула, затова и интимната епилация се повтаря по няколко пъти. След завършването на курса космите в интимната зона повече никога няма да пораснат.

Интимната депилация – това е премахване на външната част на косъма с помощта на пинсета, бръснач, крема, восък и т.н.

Коя от тези процедури крие, според лекарите, опасност? Нека да разберем.

Какви са рисковете от живота без косми?

Да пропуснем точката за професионализма на майстора и качеството на апаратурата. Вероятността, че лазерът ще проникне доста по-дълбоко, отколкото е разположен космения фоликул и унищожава невинни клетки, съществува винаги.

Освен това всеки организъм има свои особености и нито един, дори най-умният апарат, не е в състояние да ги отчете до най-малките детайли.

Но лекарите повече ги безпокои това, че интимната епилация и депилация са всъщност, опит да научим „природата как да живее“.

Жените, а в последните години и повечето мъже, премахват интимното си окосмяване с цел подобряване на естетиката на интимната зона.

И на много от сексуално активните хора действително им е повече по душа „чистотата“ в интимната зона.

Лекарите обаче предупреждават, че интимната епилация и депилация не са хигиенни процедури. Напротив, те увеличават опасността от проникването патогенни организми в женските и мъжките полови органи.

Тъй като космите са бариера между лигавицата на вулвата и кожата на цялото тяло.

Освен това космите помагат да поддържането на естественото овлажняване на външните полови органи.

Както е известно, секретите от лигавиците на женските полови органи – са продукт от жизнената дейност на млечнокиселите бактерии, които осигуряват кисела среда.

В тази среда болшинството от патогенните микроорганизми, стремящи се да проникнат във влагалището, загиват.

Космите увеличават площта на овлажняване на тази защитна микрофлора и повишават така степента на защита на женските полови органи от различни вируси и бактерии.

Какво е по-опасно – епилация или депилация

Лекарите смятат интимната депилация – премахването само на външната част на косъма, за по-опасна процедура. Тъй като в процеса на бръснене, или изскубване и т.н., на мястото на израстването на косъма възниква, макар и малка, но рана.

А доколкото в областта на външните полови органи винаги се съхранява влажна и топла среда, то за бактериите и патогените се създават прекрасни условия за размножаване и разпространение.

Най-добре да се консултирате с лекар, преди да си направите интимна депилация и епилация или не.

Макар и за повечето жени да се струва неприемливо да си оставят косми в интимната област, а и мъжете биха заподозрели нещо необичайно, се оказва, че окосмяването има своята функция, която е главно защитна, както стана ясно от настоящата статия.