Според един от най-видните и уважавани български вирусолози приемът на витамини може да помогне при COVID-19 или по-скоро за профилактика, но непряка, тъй като подсилва организма на фона на естественото отслабване на имунитета след края на зимата. Това важи най-вече за хората, които се преболедували от грип.

Витамин D – спорове дали помага за превенция на COVID-19

Положително е въздействието на витамин Е на имунитета, тъй като е много силен антиоксидант.

Относно витамин Д – мненията дали подсилва организма и дали при евентуално заразяване помага болестта да протече по-леко няма пълна яснота и има ЗА и ПРОТИВ сред учените дали трябва да се приема или не.

Витамините А и С са с благотворно влияние на имунната система и съответно мнението на учените е, че могат да се приемат.

Вирусологът определя имуностимулатор за опасна дума, тъй като може до такава степен да повлияе на имунната система, че да доведе до странични ефекти, сред които са алергии и автоимунни заболявания.

Различните комбинации от билки, които са с гръмкото название „имуностимулатори” все пак се оценяват положително от вирусолога.

Билките са от растителен произход и е малко вероятно да навредят, но все пак е добре да се внимава и с тях, тъй като съвсем не са безобидни.

Коронавирусът е издръжлив на гладки повърхности – метални, стъклени, гладки повърхности, като на тях запазва активността си до 24 часа и съответно ако някой пипне може да се зарази.

Препарати за ХИВ и за хепатит С от полза при COVID-19

Лекарства срещу ХИВ са строго насочени към определени компоненти на ретровирусите, нито един от тях не може да повлияе на вируса от Ухан.

Правят се опити, тъй като са антивирусни по своята същност, но според последните данни, те не въздействат по никакъв начин, макар и в някои болници да се закупуват в много малки количества и ги използват при по-усложнените случаи.

Необходимо е обаче да има определено проучване, което да е добре аргументирано, пресметнато и да показва в каква степен антиретровирусните препарати влияят на коронавируса.

Лекарствата за хепатит С също могат да потискат коронавируса, тъй като има известни сходства между двата вируса и затова се предполага, че може да имат някакво влияние.

Вирусологът даде нови нюанси за характерната симптоматика при коронавирусна инфекция, които отива към усложнение и пневмония – развитие на бронхит, изхрачванията става по-труди, а след няколко дни започва и затрудненото дишане.