Група китайски учени съобщиха, че са открили още един белтък рецептор, с помощта на който коронавирусът SARS-CoV-2 прониква в клетъчния епител на белите дробове.

Не само една – открита е входна врата за коронавируса

Днес вече е известно, че коронавирусът използва, за да проникне вътре в клетките белтъчният рецептор ACE2 – ангиотензинпревръщащ ензим 2. Но този белтък може да се открие не само в белите дробове, но и в сърдечния мускул, в пикочния мехур, в мозъка и в други органи.

Опитите някак да му се въздейства могат да доведат до тежки и непредсказуеми странични ефекти.

Оказва се, че има и други „врати”. Става въпрос за белтъка CD147 – багизин.

Както показват експериментите, ако се обработят клетъчни култури на белодробния епител с антитела, блокиращи рецептора CD147, то за коронавируса се оказва, че не е в състояние да проникне вътре в клетките.

Това означава, че инфекцията не може да се разпространи и затова вече съществуващи лекарства за потискане на този рецептор могат да са потенциално ефективни срещу коронавирус.

Багизинът е имуноглобулин, който има важна роля в разпознаването на клетките. Наличен е в много тъкани, където е част от транспортната система за много жизнено важни молекули.

Багизинът участва в много процеси – сперматогенеза, ответна реакция на лимфоцитите и други.

Как се доказа, че хининовите препарати помагат

В този случай също съществува значителен риск от това дадено лекарство да доведе до разнообразни и неприятни странични ефекти. Но този въпрос предстои да се изучава в близко време.

За да се утвърди едно лекарство като безопасно срещу COVID-19, трябва да премине през редица изследвания, което ще отнеме много време.

До тогава пикът на пандемията отдавна ще е отминал и ще е останал само един лош спомен, макар и икономическите последствия да се усещат много дълго време.

У нас всички се обединиха около тезата да ползват препарати на хининова основа, но само при тежките случаи и вече първите опаковки от дарение за разпределени по болниците, които имат нужда. Тези препарати въздействат точно на втората входна на коронавируса в клетките.