За хората, които за първи път са се сблъскали с онкологично заболяване, ако са се разболели или патологията е възникнала при близки роднини, не разбират лекарските предписания.

Те започват активно да изучават традиционните методи на лечение и се сблъскват с понятието химиотерапия.

За обикновен човек е трудно да разбере по какъв начин действат лекарствата от този тип, с помощта на какви механизми се въздейства на раковия тумор?

Какви странични ефекти и усложнения при лечението са възможни?

Колко силно може да пострада имунитета, особено ако става въпрос за лечение на деца.

Много хора, за да решат да започнат лечение, имат нужда от пълна информация в достъпен вид, за да разберат – какви цели преследва лечението и какви резултати очаква лекаря?

Химиотерапия при лечение на онкозаболявания

Решението за назначаване на химиотерапия винаги тревожи и плаши пациентите, предизвиква буря от емоции, често негативни, подкрепени с неверни твърдения на преживели и съвети на хора от Интернет.

Използването на химиотерапия при лечение на заболявания от онкологична природа – това е един от методите на терапия, които се назначават строго по показания.

Много пациенти се боят от използването на химиопрепарати, наслушали са се на негативни мнения, и отказват лекарствата, смятайки ги за безполезни, „тежки” или опасни.

Важно е преди да се вземе решение каква да бъде по-нататъшната терапия, да се проучи подробно въпроса.

Метод за лечение на деца и възрастни

Под химиотерапия се разбира приложението на лекарства както от растителен, така и от синтетичен, а в някои случаи и с хормонален произход.

Основата на действие на тези средства е негативното въздействие върху растежа и развитието върху раковите клетки, или увреждащо въздействие, което води до тяхната гибел.

Химиотерапията въздейства на причината, която е довела до развитието на онкологично заболяване

Приложима е за борба с раковите клетки, и се допълва и с корекция на функциите на организма и отстраняването на тежки симптоми.

Методите постоянно се усъвършенстват, разработват се нови препарати.

И днес при лечението на деца и възрастни с онкологично заболяване може да се постигне съществено забавяне на растежа на тумора или напълно да се потисне в доста голям процент от случаите.

Привеждат се данни от 40-50% от болните, докато в края на миналия век този показател е съставлявал не повече от 10-15% от болните.

Тези резултати обнадеждават, но търсенето на ефективни препарати, особено за лечение на деца, не се прекратява.

Лечението на деца и възрастни с химиотерапия не е единственият метод, а само един от етапите.

Някои видове рак се лекуват само с химиотерапевтици, а други случаи на тези лекарства могат да удължат живот.

А при част от пациентите се постига само временно подобрение на състоянието за определено време.

Какви цели преследва лекарят, когато използва такива препарати?

За туморните клетки е характерно придобиване на специфични свойства, което им позволява да излязат извън контрола на собствения имунитет. И не могат да бъдат унищожени вътре в организма.

За тях са характерни неконтролируемо делене и растеж, а това води до нарушаване целостта на тъканите, отравяне с отпадните вещества от метаболизма и метастазиране.

Целта на лекаря при назначаване на химиотерапия е забавяне или пълно потискане на активността на туморните клетки, ограничаване на процеса до една зона.

Лекарят се опитва да постигне ефекта с прякото влияние на лекарствата върху клетките.