Съвременните лекарствени средства са способни да излекуват от тежки заболявания и значително да подобрят качеството на живот на хората с хронични заболявания.

В резултат на това хора със заболявания като хипертония, захарен диабет, ревматоиден артрит, при условия на редовен прием на всички медикаменти могат да живеят пълноценен живот с малки ограничения.

Но понякога самите лекарства могат да станат причина за сериозни здравословни проблеми.

В резултат, покрай основното заболяване, пациентът може да получи още и редица сериозни усложнения, предизвикани от лекарствени средства? Какво е това лекарствена болест? Как да се заподозира и съществуват ли способи за нейното предотвратяване?

Какво представлява състоянието?

Разбира се, патологична реакция на човешкия организъм, развиваща се след попадането в него на различни лекарствени средства.

В резултат тези вещества се възприемат от имунната система като врагове, с които трябва да се бори активно.

Затова трябва да започне образуване на антитела, които отключват каскада от реакции, свързани с опит за отстраняване на лекарственото средство. Краят на всичко това може да е непредсказуем и понякога много сериозен за пациента.

За разлика от гастрита и диабета за лекарствената болест не съществува определена форма на протичане. Поради тази причина поставянето такава диагноза често е изключително трудно.

Освен това зад симптомите на болестта могат да се маскират други автоимунни заболявания, затова лекарят, който лекува такъв пациент може да бъде поставен в задънена улица.

Причини за лекарствена болест

Имунната система притежава способността да образува антитела към различни чужди белтъци.

Това е напълно оправдано, когато става въпрос за продуктите от жизнената дейност и различните ензими, отделяни от бактерии и вируси, предизвикващи инфекциозни заболявания.

В този случай имунитетът така се бори с тях и това е негова основна задача.

Но аналогични ситуация може да се развие при попадане в организма на различни белтъчни структури, които не представляват потенциална опасност.

В частност, това се отнася за различни хранителни продукти, козметични средства и лекарства, в чийто състав влизат молекули на различни белтъци. Към последните могат да се отнесат:

• Различни антитоксични серуми;
• Кръвна плазма и формени елементи – еритроцитарна маса, тромбоконцентрат;
• Всички видове ваксини.

Така прекомерната бдителност и активност на имунната система на човека стават причина за развитие на лекарствена болест.

Как да не се допуска лекарствена болест?

Всяко лекарство може да стане причина за развитие на лекарствена болест при всеки човек.

Но по-опасни по отношение на това състояние са лекарствените средства, в чийто състав влизат белтъчни структури – ваксини, компоненти, кръвни компоненти. Затова, за да се намали риска от лекарствена болест, е необходимо:

• Да се изключи самолечението, всяко лекарства трябва да се назначава от лекар;
• При първите симптоми на алергия или неадекватна реакция към лекарство, приемът на препарата е необходимо да се прекрати и колкото се може по-бързо да се направи консултация с лекар.

При поява на уртикария, може самостоятелно да се приема антихистаминно средство. В случай на поява на оток на Квинке или на анафилатичен шок е необходима неотложна медицинска помощ.

• Необходимо е човек ясно да помни за лекарствената си анамнеза, тоест какви лекарства предизвикват алергия или прочие странични реакции. За по-голяма надеждност могат да се запишат на лист и да се сложат към документите за самоличност или пък към акта за раждане.