„Голям да пораснеш” – пожелават възрастните на децата. Да, и самите деца се стремят по-бързо да пораснат и да достигнат по ръст своите връстници или дори родителите си.

На високите тийнейджъри им предричат бъдеще на баскетболисти или на модели, докато ниският ръст се възприема едва ли не като дефект.

Бързият растеж на височина отключва здравословни проблеми

Толкова ли е добре да си с висок ръст в детска и в тийнейджърска възраст? Истина ли е, че твърде активният ръст може да стане причина за проблеми в бъдеще?

В какво се крият проблемите и защо учените са недоволни от бързото нарастване на костите?

Какво влияе на растежа на децата

Ръст – това е реализация на генетичната ни програма, която наследяваме от родителите.

Сантиметрите се определят и от други фактори, например, от условията на живот и от действието на хормоналната регулация.

Единствен ген, който отговаря за това какво ще бъде на ръст детето, не съществува.

В педиатрията се използват множество формули, които дават възможност на детето приблизително да узнае какъв ще е ръстът на бъдещото дете. Но, както показват изчисленията, невинаги тези разчети отговарят на реалността.

По данни световната общност от учени и лекари, нацията на най-високите мъже са холандците.

В холандската провинция средният ръст на мъжете е 182,5 см. Сред жените пък най-високи са латвийките със среден ръст от почти 170 см.

Най-ниските мъже, под 160 см, живеят в провинция на Индонезия, а най-миниатюрните дами са в Гватемала – под 150 см среден ръст.

За последните 100 години най-много са пораснали жените в Южна Корея – с 20 см, и мъжете в Иран – с 16,5 см.

Средният ръст на българските мъже е над 178 см, а на жените достига 164 см, като разликата от преди 100 години е над 10 см.

Не може да се отрече и влиянието на генетиката – доказано е, че при високи родители и децата надминават средния ръст. Но съществуват и много други фактори, които оказват влияние на реализация на генетичната програма:

  • Хранене на майката по време на бременността;
  • Хранене на самото дете;
  • Условия на живот;
  • Инфекциозни, остри и хронични заболявания – рахит;
  • Физически натоварвания;
  • Влошено състояние на околната среда.

Високият ръст подсъзнателно се свързва с величие и влиятелност. По определен начин указва и социална принадлежност. Хората, които в детството са си се хранели добре и пълноценно, растат повече.

В семействата със средни и високи доходи детето получава повече възможности за добро възпитание и образование.

На тези предубеждения, както се установява от изследване, проведено в САЩ, се основават предпочитанията на избирателите.

По-високите кандидати за президенти имат по-големи шансове за народната любов без значение от политическите убеждения.

Акселерация – защо съвременните деца растат по-бързо

Многократно се потвърждава, че съвременните деца растат и се развиват много по-бързо от своите родители. Теориите за причините за акселерация са множество.

В тях се описва промяна на хранителния режим, качеството на въздуха, питейната вода, активната урбанизация и миграция на населението.

Акселерацията е естествен еволюционен механизъм, на който не може да се попречи.

Защо бързият растеж може да е опасен

Какво по-хубаво да си по-висок от повечето хора? Може да опиташ да станеш президент, кой би се отказал от подобно кариерно развитие?

Ако височината се увеличава постепенно, това е безопасно. Но през пубертета нарастването на височина може да достигне до 10-15 см само за няколко месеца.

Това най-често се случва при момчетата – само за едно лято те стават с една глава по-високи от своите съученички.

Защо е опасно това бързо увеличаване на ръста? Костите наистина растат много бързо, което не може да се каже за останалите системи на организма.

Сърцето, кръвоносните съдове и мускулите не успяват да отговорят на растежа на скелета.

Това създава предпоставки за повишаване на артериалното налягане, поява на затруднения с адаптацията на сърцето към физическото натоварване и нарушения на регулация на тонуса на кръвоносните съдове.

Не трябва да се забравя и за ортопедичните проблеми, които излизат на първо място.

Растежът на мускулите изостава от този на костите, при деца и подрастващи често се развива сколиоза, деформация на гръдния кош, а някои се оплакват и от болки в ставите.

Как да се избегнат ортопедични проблеми

За предпочитане са леките видове спорт – разходки сред природата, както и упражненията със собственото тегло спомагат за балансиране на растежа на мускули и кости.