Учени от Университет във Великобритания предлагат лечението на повтарящи се спонтанни аборти да е с лекарства за диабет.

Как с лекарства за диабет се предотвратяват спонтанни аборти

За повтарящи се спонтанни аборти се смята състоянието, при което бременността се прекъсва в приблизително една и съща седмица на своето развитие.

При тази диагноза вероятността от успешно завършване на бременността се понижава значително, и жената, дори да зачене, не може роди и съответно да стане майка.

По-ранни изследвания показват, че основна причина за повтарящи се спонтанни аборти е недостиг на стволови клетки в лигавицата на матката, които трябва да предпазват т.нар. дедуциални клетки от възпаления и от други фактори на стрес.

Дедуциалните клетки се разполагат около имплантирания ембрион, и всякакви промени в тях водят до разрушаване на маточната лигавица и спонтанен аборт.

Нови лекарства за лечение на диабет с название „глиптини” въздействат на ензим, който участва при транспортиране на стволови клетки към матката.

Този ензим се нарича дипептидипептидаза-4-вилдаглиптин /ДПП-4/, и глиптините потискат неговото образуване.

В своето изследване учените използвали препарати от класа на глиптините – ситаглиптини. За участие в експеримента били поканени 38 жени на възраст от 18 до 42 години. Всяка от тях вече е получила по няколко спонтанни аборта, средно по 5.

Част от жените в рамките на 3 менструални цикъла приемат ситаглиптин перорално, а останалите пият плацебо.

Първи препарат, който да предотвратява спонтанни аборти

Изследователите правят биопсия на лигавицата на матката на тези жени в началото на курса на лечение и след завършването му, за да определят количеството стволови клетки.

При жените, които приемали препарата за диабет, количеството стволови клетки се увеличило с 68%.

В плацебо групата не били установени никакви изменения в рамките на курса на лечение. При жените от групата, приемали ситаглиптин, количеството клетки „в състояние на стрес” в лигавицата намалява с 50%. Страничните ефекти от препарата били минимални.

Учените смятат, че новата терапия има голямо бъдеще.

Възможно е това да стане първият медикаментозен метод за лечение на повтарящи се спонтанни аборти, предназначени за промяна на състоянието на лигавицата на матката, където трябва да се имплантира ембрионът.