Психолози от Университета на Охайо съветват да не водим задушевни разговори след прием на парацетамол, тъй като препаратът намалява способността ни да съчувстваме на другите.

Парацетамолът е най-популярното болкоуспокояващо в света. То потиска образуването на някои съединения, които правят нервните окончания по-чувствителни към болка.

Най-популярното болкоуспокояващо ни прави по-твърди от камък

В изследването взели участие 114 студенти-доброволци, които били разделени на 2 групи. Половината от участниците приемали по 1000 мг парацетамол, а другата плацебо.

След час на доброволците дали да четат описания за ситуации, случили се с различни хора, и оценявали полученото от тях удоволствие, а също и изпитаното съчувствие по отношение на главните герои.

Анализ на състоянието на участниците в експеримента с използване на метода ЯМР показва, че активните вещества на парацетамола активират области на мозъка, които отговарят за съчувствие и състрадание.

В резултат на фона на обезболяващия ефект човек става по-безчувствен и не толкова емоционален.

Така доброволците демонстрирали много по-малко позитивно съчувствие от другата половина, на които дали плацебо.

Не следва да сядаме зад волана, когато сме под въздействие на алкохол. Това е повече от ясно, тъй като ни грози сериозна глоба, отнемане на свидетелството за управление на МПС, а дори и затвор.

По същия начин не трябва да пием и парацетамол, когато предстои да водим сериозни разговори с колеги или с близки, когато имат нужда от емоционална подкрепа и внимание към реакциите на събеседника.

Защо влиянието на лекарствата върху психиката трябва да се отчита

Учените също посочват, че лекарите е време да започнат да отчитат влиянието на лекарствата върху психиката и поведението на човека.

В листовките към лекарствата има предупреждения, когато те могат да са опасни при шофиране и работа с машини.

Всеки един препарат, преди да бъде да пуснат на пазара и да бъде одобрен се тества какво е въздействието му върху способността ни да се концентрираме.

Не се отчита обаче психологическия аспект, който се приема за не особено важен. По-скоро въздействието на лекарствата към емоционалния аспект на човешката личност представлява интерес за психолозите. Но е и начин самите ние да обясняваме поведението си.