Какви вещества трябва да са в състава, за да има реален ефект от средствата?

Какво са лепенки за очи и за какво са нужни

Лепенките за очи са козметични изделия – пластири, които са поставят на тънката кожа под долния клепач или на двата клепача едновременно.

Съдържат специален серум, благодарение на който оказват бърз и видим ефект – овлажняват, заглаждат бръчки, намаляват подуването, правят кожата под очите по-светла.

Една и съща лепенка често обединява няколко свойства – например, овлажнява и заглажда.

Лепенките не са с някаква фантастична рецепта. Ефектът се постига чрез продължително въздействие на веществата, които съдържат и поемането им от кожата.

Какви биват лепенките за очи

Най-разпространени са два варианта

  • На основа на тъкан – всъщност това са частици тъкан, подхранени щедро със серум. Действат приблизително като крем за клепачи. Кремът обаче попива за няколко минути и с това негово действие завършва, то активните вещества от пластира постъпват много по-продължително, докато не го свалим. Това прави лепенките много по-ефективни от кремовете.
  • От хидрогел – това е полимерно съединение с уникално свойство, то лесно задържа голямо количество течност с разтворени в нея активни елементи. Когато лепенките от хидрогел попаднат на кожата, те започват да ѝ отдават течност и полезни вещества. Поради това епидермисът се подхранва с влага много по-ефективно, отколкото при използване на аналози от тъкан. Освен това пластирите от хидрогел прилепват по-плътно и създават своеобразен парников ефект, благодарение на което кожата се заглажда.

Също така има и силиконови лепенки, но те не съдържат активни вещества и могат да повлияят на кожата само чрез механичните свойства. Например, охлаждат и прилепват под очите, за да намалят подуването. По-често обаче се използват за защита на кожата при гримиране на клепачите и на миглите.

Как да изберем наистина ефективни лепенки за очи

Разгледайте съставът, който е обозначен на опаковката. Търсете в списъка вещества, които оказват същият ефект, който бихте искали да получите след използването на специалните лепенки.

Най-важните активни съставки:

  • За по-светла кожа под очите са необходими пластири с арбутин, ниацинамид или с коева киселина;
  • За овлажняване и заглаждане на бръчки, избирайте лепенки с хиалуронова киселина, пептиди, морски колаген, витамини С и Е, различни растителни екстракти;
  • За намаляване на отоците и кръговете под очите, в състава на лепенките следва да присъства кофеин, ниациамид, ацетил хексапептид-5. От лепенките с овлажняващи съставки е по-добре да се откажем, тъй като могат да усилят отоците.

В състава е възможно да присъстват и други съставки, много от които наистина имат потвърдена от научните изследвания ефективност. Например, масла от растителен произход – ши, кокосово, арганово, гроздови, сусамово.

Всички те са с противовъзпалителен ефект и могат да забавят стареенето на кожата. Още една популярна съставка – това е муцинът. Това вещество се съдържа в охлювената слуз, предпазва кожата от фотостареене и може да заглади малки бръчки.

Що се отнася до златните наночастици, то данните за тях са противоречиви. Колоидното злато често се използва в различни козметични средства, включително и в кремове за клепачи и лепенки.

Има информация, че златните наночастици могат да забавят загубата на колаген, да намалят бръчките и да направят кожата по-светла. От друга страна, се съобщава, че златото в някои случаи може да ускори стареенето.

Можем ли да заменим лепенките за очи с домашни средства

Отчасти да. Пакетчета чай, нарязани на тънко краставици, студена супена лъжица – бабините рецепти също помагат да се тонизира кожата под очите и да се подобри нейният външен вид.

Още един вариант е щедро да се нанесе на проблемните участъци от любимия овлажняващ крем, да се покрият със салфетка и да се постои така около 20-30 минути.

Лепенките имат няколко предимства в сравнение с домашните маски за областта под очите. Ефективни са и удобни едновременно. Не е нужно да лежим и да чакаме средството да подейства. Можем да си ги сложим, където си пожелаем – в колата по път за работа, в самолета, когато сме на чаша кафе с приятелка. А краставица и пакетчета чай няма да успеем да закрепим под очите.