Острите вирусни инфекции – това са обширна група инфекции, които предизвикват респираторни вируси.

Тези заболявания засягат предимно дихателните органи – различни зони на горните и долните дихателни пътища – от трахеята до белодробната тъкан.

ОРВИ обединяват сходството на проявленията – повишение на температурата, неразположение, кашлица, въпреки това вирусите могат да бъдат представители на различни групи.

Откъде се появяват вирусите и настинките?

ОРВИ се предизвикват от респираторни вируси, които се отнасят към различни групи, но със сходни проявления при размножаване в организма.

Всеизвестни са около 200 вида респираторни вируси, сред които могат да се разграничат често възникващите – грипен, РС-вирус, риновирус и други.

През лятото са разпространени и ентеровируси, пикорнавирус или аденовирус.

Спецификата на разпространение на инфекцията е много сходна със зимните типове – вирусът се предава по въздуха от заразен към здрав човек – по време на разговор или крясъци, с частици слуз, при кихане и кашляне.

Най-заразен е човек в инкубационния период, когато без сам да разбира, разнася стотици вируси.

Възможно е разпространението да е и по битов път.

Този вариант е по-актуален за деца.

Вирусът през лятото може да не засегне всички хора, пациентите със силен имунитет боледуват рядко и леко, а децата, бременните и отслабените, както и старите хора са по-предразположени към остри вирусни инфекции.

Типични проявления – треска, неразположение, кашлица с хрема

При на практика всяка остра вирусна инфекция възникват симптоми на общи инфекциозни проявления наред с местни проявления.

Към проявленията на обща интоксикация се причисляват втрисане и треска с незначителна или висока температура, болезненост в мускулите и ставите, главоболие на фона на вялост и слабост.

Възможни локални реакции на лимфните възли, временно отслабване на апетита и работоспособността.

Местните симптоми на остри вирусни инфекции са най-често – запушен нос или затруднено носово дишане, поява на обилни носови течения и суха кашлица.

Често се наблюдават болка и драскане в гърлото, зачервяване на задната стена на фаринкса и кашлица, усещане за пясък в очите, парене, силно сълзене.

За едно от ярките проявления се смята сухата кашлица, често лаеща, груба, пристъпообразна.

Опасни симптоми – висока температура, усложнения

Невинаги заболяването протича класически, и могат да възникнат усложнения или тежко протичане с неблагоприятни прогнози.

Особено опасни проявления, които изискват спешна лекарска намеса, е повишаването на температурата над 39-40 градуса, което трудно се поддава на средства за сваляне на температура.

Повод за тревога е и повишената температура, която се задържа повече от 5 денонощия или се повишава на фона на нарушения на съзнанието.

Тревожен признак е и високата температура със силно главоболие, на фона на която се развива ригидност на мускулите на врата.

Опасна е появата на съдови звездички по тялото, кръвоизливи, формиране на болезненост в гърдите на фона на дишането.

Също така и високата температура и задъхване, затруднено дишане, усещане за недостиг на въздух, кашлица с кървави храчки, болки в гърдите.

Лечение на летни простудни инфекции

Лечението на дихателни инфекции трябва да е под лекарски контрол и пълноценно, тъй като често простудата предизвиква усложнения.

Терапията се състои от няколко етапа:

• Влияние на причините за инфекции – вируси;
• Прием на противовирусни препарати, интерферони, или такива, които стимулират отделянето на собствен тестостерон;
• Провеждане на симптоматична терапия, с въздействие на негативните симптоми;

Такива са препарати за сваляне на кръвно, противовъзпалителни средства, съдосвиващи за местно приложение – капки срещу хрема.