Появата на дете в семейството е голяма радост и не по-малка отговорност, затова родителите се стараят с голямо усърдие да го предпазят от всички опасности, било то от острите игли в дома или от отровните плодове на разходка в парка.

Но за съжаление понякога неприятностите се крият там, където не очакваме да ги видим и следователно не можем да ги защитим от тях.

Бездомни котки

През лятото децата често се разхождат на двора или на улицата, без да бъдат наблюдавани непосредствено от родителите, а кое дете ще остане безразлично, когато покрай него мине толкова мило бездомно котенце?

Разбира се, то ще го вземе на ръце, а толкова много са вариантите за развитие на събитията – започвайки от глисти и завършвайки с токсоплазмоза, доста коварна инфекция, която може да протича в скрита латентна форма, а може да бъде и остра – с повишаване на телесната температура, увеличаване на черния дроб и далака, главоболие и гърчове.

Особено опасна е токсоплазмозата в периода на очакване на дете, тъй като инфекцията предизвиква вродени патологии на плода.

Какво да правите? Ако имате домашна котка и тя е ваксинирана, не я пускайте на улицата и не давайте да яде сурова риба и месо. Тъй като тя е защитена от паразити и глисти не представлява голяма опасност за децата.

Също така е необходимо да я изследвате за токсоплазмоза. Възможно е, ако в дома ви живее домашен любимец, то уличните котки да не бъдат толкова привлекателни за детето.

„Светъл промеждутък“

Децата са много шавливи и подвижни, затова паданията и всевъзможните травми, за съжаление не са рядкост. Когато се отнася до удар на главата, много родители се ориентират по състоянието на детето – ако му стане лошо, те го водят в болница, а след падането се чувства задоволително, остават у дома.

Всъщност е важно да сме запознати с понятието „светъл промеждутък“. Това е неголям период от време, през който детето ударило главата си се чувства добре – нищо не го безпокои, то е весело, активно, добре се храни. Родителите се успокояват.

Но напразно. След няколко часа настъпва рязко влошаване – гадене, главоболие и световъртеж и дори загуба на съзнание. Понякога това се случва през нощта и родители просто не могат да го забележат.

Какво да се прави? При всяка травма на главата е препоръчително без отлагане детето да се заведе на лекар и да му се направи рентгенография на черепа.

Обезводняване

Опасно състояние, които при малките деца се развива много бързо и може да доведе до тежки последствия, сред които гърчове и дори кома. Обезводняване често възниква при диария и повръщане, например при ротавирусна или чревна инфекция.

Организмът бързо загубва течности и соли, което бързо се отразява на състоянието на детето – то става вяло и бледо, отказва да яде и дори да пие. В тежки случаи дори възникват гърчове и детето може да загуби съзнание.

Как да правите – много е важно при диария и повръщане правилно да напоите детето. Ако му дадете да изпие веднага половин чаша вода, това ще предизвика нов пристъп на гадене и дори повръщане.

Затова педиатрите препоръчват малко повече търпение от страна на майките – по чаена лъжичка на всеки 3-5 минути. Така няма да се предизвиква повръщане, а организмът постепенно ще се насити с течности.