Какво представлява левкемията?

Левкемията представлява рак на кръвните клетки, започващ от костния мозък – вътрешната мека тъкан в повечето кости. В костния мозък се образуват кръвните клетки.

Когато човек е здрав, в костния мозък се формира:

 • Бели кръвни клетки, които осигуряват борбата на тялото с инфекциите;
 • Червени кръвни клетки, които пренасят кислород до всички части на тялото;
 • Тромбоцити, които спомагат за съсирването на кръвта.

При левкемия костният мозък започва да произвежда необичайни бели кръвни клетки или левкемични клетки. Те не изпълняват функциите на здравите кръвни клетки и растат повече от обичайното.

С течение на времето левкемичните клетки могат да изтласкат здравите кръвни клетки. Това може да доведе до други сериозни заболявания като анемия, кървене и инфекции.

Левкемичните клетки също могат да се разпространят и в лимфните възли или в други органи и да предизвикат подуване или болка.

Какви са причините за левкемия?

Медицинските специалисти не знаят от какво се причинява левкемията. Но са добре известни рисковите фактори като:

 • Излагане на високи нива на радиация;
 • Излагане на определи химически вещества при работа с бензол например;
 • Някои видове химиотерапия за лечение на друг вид рак;
 • Синдром на Даун или други генетични заболявания;
 • Пушене;

Но повечето хора с тези рискови фактори не развиват левкемия. И повечето хора, които получават левкемия не са изложени на нито един от известните рискови фактори.

Какви са симптомите?

Симптомите на левкемията могат да варират в зависимост от вида на болестта и стадиите й, но има някои общи признаци, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани.

Една от най-ранните и често срещани симптоми при левкемията е треска и нощни изпотявания. Това се дължи на факта, че аномалните белите кръвни клетки, които се произвеждат в излишък при левкемия, могат да се борят с инфекции по необичайни начини, което може да предизвика тези симптоми.

Главоболи също са чест симптом при левкемия. Тези болки в главата могат да бъдат резултат от нарушената циркулация на кръв или наличието на голямо количество необичайни кръвни клетки.

Болките в костите и ставите са още един симптом, който често се свързва с левкемията. Хематологичните заболявания, като левкемията, могат да предизвикат болки в костите поради ненормалното разрастване на кръвните клетки в костния мозък. Също така, те могат да причинят възпаление на ставите.

Подутият корем от увеличена далак е специфичен симптом за левкемия от вида на хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ). В този случай, лимфоцитите се увеличават в далака, което може да доведе до увеличаване на размера на органа и болка в тази област.

Подути лимфни възли, намиращи се подмишниците, врата или слабините, са също чест симптом при левкемията. Това се дължи на прекомерното натрупване на необичайни бели кръвни клетки в лимфните възли, което ги прави увеличени и чувствителни на допир.

Усещането за слабост или отпадналост е общо състояние при пациентите с левкемия. Това може да се дължи на анемия, която се развива при някои видове левкемия, поради намалено количество здрави червени кръвни клетки.

Появяването на синини по кожата или лесно кървене са също симптоми, които трябва да се отбележат. Тези проблеми са резултат на ниския брой здрави кръвни клетки, което води до нарушена способност на организма да спре кръвотеченията и синините.

Много често при левкемията се развиват инфекции поради нарушената функция на белите кръвни клетки. Тези инфекции могат да бъдат сериозни и да изискват специално лечение.

Загубата на тегло и липсата на апетит са също симптоми на левкемията. Те се дължат на факта, че болестта може да направи организма по-разполагаем към загуба на тегло и да намали интереса към хранене.

Лечение на левкемия

При остра левкемия е необходимо незабавно лечение за спиране на бързото нарастване на левкемичните клетки.

В много случаи лечението на острата левкемия води до навлизането и в ремисия. Повечето лекари предпочитат термина ремисия, отколкото излекуване, защото левкемията може да се появи отново.

Хроничната левкемия в редки случаи може да бъде излекувана, но лечението осигурява контрол на заболяването.

Хроничната лимфоцитарна левкемия може да се наложи да не бъде лекувана, когато болният има симптоми. Но при хронична миелоцитарна левкемия може да се наложи незабавно лечение.

Терапиите за лечение на левкемия са:

 • Химиотерапия – прилагат си силни медикаменти, които унищожават раковите клетки. Това е основният начин на лечение за повечето видове левкемия.
 • Лъчетерапия – прилагат високи нива на йонизиращо лъчение, за да унищожи раковите клетки и за да намалее подуването на лимфните възли или разширения далак. Може да назначи лъчетерапия преди трансплантацията на стволови клетки.
 • Трансплантация на стволови клетки – стволовите клетки могат да подновят образуването на здрави кръвни клетки и да укрепят имунната система. Преди трансплантацията, могат да се назначат химиотерапия или лъчетерапия, за да се унищожат клетки в костния мозък и да се освободи място за новите стволови клетки.
 • Биотерапия – използват се специални медикаменти, които да подобрят естествената защита на тялото срещу раковите клетки.
 • Някои хора с левкемия се включват и в клиничните тестове на нови медикаменти.

Ако ви бъде установена левкемия:

 • Потърсете информация за левкемията, която имате и какви са възможностите за лечение. Така ще можете да направите най-добрия избор на лечение и ще знаете какво можете да очаквате.
 • Не унивайте, доколкото е възможно. Балансираното хранене и редовните физически упражнения могат да бъдат полезни при левкемия.
 • Потърсете други хора, които са се сблъсквали с тази болест.