Лунната диета е една от най-известните и популярни диети сред хората, борещи се с излишните килограми. Тя разчита най-вече на принципа на детоксикацията и прочистването на организма.

Още отдавна учените са доказали, че промените във фазите на Луната влияят както върху самата ни планета, така и върху нас самите.

Във всеки един такъв момент електромагнитното поле на Земята се променя, което следователно оказва пряко въздействие върху хората.

Засегнато е емоционалното им състояние - често по време на пълнолуние, например, се наблюдава всеизвестното безсъние, нервност, напрежение, необясним страх, лошо настроение и т.н. При някои от нас тези неща са по-силно изразени, при други въобще не се усещат.

Изказани са известни предположения, че щом фазите на естествения спътник на Земята оказват такова влияние върху чувствителността и съзнанието на човека, то те сигурно въздействат и на физическото ни състояние.

Тези предположения впоследствие са научно доказани. Луната пряко влияе на водата, а както много от нас знаят – тялото ни е съставено от 70% вода. Поради тази причина е създадена така наречената Лунна диета – хранителен режим, чиято цел е бързо и лесно отслабване.

Какви са вариантите й?

Въпреки че съществуват хиляди варианти, що се отнася до изпълнението й, тя се разделя основно на два – основен и разширен. Те се различават главно относно продължителността на практикуване.

Докато основната й версия се спазва едва 24 часа, само когато има новолуние или пълнолуние, то разширената й може да се определи по-скоро като начин на живот – тя няма времетраене и принципът й може да бъде трансформиран просто в някои основни правила, които да се спазват в ежедневието.

Основната лунна диета е изключително тежка. Тя е предпочитана от хора, целящи бърза загуба на килограми. Въпреки че е невероятно кратка, тя може да бъде много изтощителна, трудна и дори опасна за някои.

Тя може да се определи като чист глад по определено време. Принципът й е много прост и лесен – само на течности докато трае пълнолунието или новолунието.

Забранени са газирани напитки, прясно мляко, алкохол и т.н. Позволени са единствено вода и свежо изцедени сокове от плодове и зеленчуци, смутита и кафе – абсолютно чисто, без захар, сметана и подобни екстри.

Важно е да започнете диетата половин час преди навлизането на Луната в дадената фаза и да продължите половин час след излизането й.

Проведени са множество изследвания, които показват, че в действителност загубата на килограми е по-голяма през това денонощие, когато то е съобразено с лунните позиции, отколкото ако е по което и да е друго време от месеца.

Изгубеното тегло варира от 0,5-3кг в зависимост от самия организъм на човека.

Ще премахнете най-вече част от задържаната вода в тялото си, но е важно да помните, че съществува потенциален риск от йо-йо ефект, ако се върнете към същия си нездравословен режим на хранене, който ви е довел до сегашната ситуация.

Разширената лунна диета се базира основно на няколко прости правила. В зависимост фазата, в която навлиза луната – една четвърт, половинка, новолуние и т.н. от менюто се набляга на различни храни и се изключват други.

Тя осигурява по-бавен, но и по-дълготраен и забележителен ефект от основния план. Най-добре е да се започне на пълнолуние – тогава се изпълнява краткият вариант на диетата за 24-те часа.

След като тази фаза отмине и Луната започва да намалява се набляга главно на засищащи храни, като е правило да се пият най-малко 8 чаши вода на ден, за да се запази постигнатото.

Когато настъпи новолунието е време отново за мъчителното денонощие на глад – като този път добавете чайове. Най-препоръчителни са зеленият чай, чаят от глухарче и градинският чай.

Те засилват метаболизма и подпомагат изхвърлянето на течности и детоксикацията. Следващата фаза е нарастващата луна. Това е най-трудният и предизвикателен период от цялата диета.

Тогава гладът нараства и трябва да ядете така, че да сте винаги леко гладни след като станете от масата. Ограничете до минимум сладките храни и се постарайте вечерята ви да е преди Луната да се покаже на хоризонта.

Пийте повече течности следобеда, особено между 3 и 5 часа. Всеки път преди да похапнете изпивайте една чаша вода – това ще запълни корема ви и ще притъпи чувството за глад, като ви накара да се почувствате сити по-бързо.

Лунната диета може да бъде разчупена по още много необикновени и нетипични начини и да бъде направена истински интересна според предпочитанията на човека.

Съществуват всякакви варианти за изпълнението й. Научно доказано е, че освен за отслабването, тя спомага и за доброто настроение на човека, като премахва излишното напрежение.

Важното е, че действа и може да окаже изключително благоприятен ефект не само що се отнася до отслабването, ами и върху работата на целия организъм.